Kurczak z serem pleśniowym

Kulinaria

Ser pleśniowy to przede wszystkim charakterystyczny zapach i smak. Nie każdy za nim przepada, ale też wiele osób nie wie, że w połączeniu z różnymi dodatkami podkreśla smak potraw. Wielu ludzi również nie wie, że ser pleśniowy jest skarbnicą wielu elementów odżywczych potrzebnych człowiekowi.

Ser pleśniowy właściwości:

Ser pleśniowy jak wszystkie sery powstaje z mleka krowiego, owczego lub koziego. Jest skarbnicą łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka ale nie tylko. Sery te są bogate w witaminy z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K. Zawierają dużo fosforu i wapnia czyli podstawowych elementów budulcowych kości i zębów. Sery pleśniowe bogate są w podstawowe elektrolity, które potrzebne są człowiekowi: sód, potas, magnez. Ale to nie wszystko, bo zawierają w sobie aminokwas nazwany tyrozyną, która wprawia nasz organizm w dobry nastrój, niweluje stres i zmęczenie. Niestety, pomimo swojej bogatej zawartości w dalszym ciągu jest to produkt wysokokaloryczny, zawierający dużo soli. Wymagany jest rozsądek w spożywaniu sera pleśniowego. Sera pleśniowego nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Kurczak z serem pleśniowym

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 120 g sera pleśniowego (może być z niebieską pleśnią, albo delikatniejszy camembert)
  • około 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
  • około 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego
  • mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie już zarumieniony należy dodać por (może być także cebula), a po chwili posiekany czosnek. Smażyć tak kilka minut i zalać wodą albo bulionem, tak aby zakryć składniki- dusić do miękkości.
  • Następnie trzeba dodać mleko lub śmietankę i kawałki sera pleśniowego. Ser najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję i smak sosu. Zawsze można dodać mniej sera. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby za rzadki można do zagęścić dodając rozrobioną mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody lub mleka. Na koniec doprawić sos do smaku.

Propozycja podania: z kaszą, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Po porostu na co mamy ochotę. Do sosu zawsze można dorzucić swoje ulubione dodatki, np. paprykę, cukinię, szpinak i inne.

Nudna pierś z kurczaka może stać się prawdziwym niebem w gębie dzięki właśnie takim przepisom. Kurczak z serem pleśniowym zagości na waszych stołach i będzie cieszył podniebienia całej rodziny. Zaskoczy nie jedną osobę swoim wyjątkowym, ekskluzywnym smakiem. Zajadać będą się nim i dorośli i dzieci. Smacznego!

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …