Szybkie przepisy na domowe przekąski

Kulinaria

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna stawiać na zdrowe odżywianie i rezygnację z tzw. fast foodów. Właśnie dlatego coraz popularniejsze stają się domowe przekąski, które można przygotować w kilka chwil. W tym artykule przedstawimy kilka prostych przepisów na przekąski, które można zrobić w domu.

Słodkie przekąski

Pierwszym rodzajem przekąsek, które warto przygotować w domu, są przekąski słodkie. Ich zaletą jest to, że nie zawierają sztucznych barwników, polepszaczy smaku i innych niezdrowych dodatków, które znajdują się w produktach kupowanych w sklepach.

  • Owocowe szaszłyki – wystarczy pokroić ulubione owoce (banany, truskawki, kiwi) na kawałki i ułożyć na szpikulcach. Można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub miodu.
  • Muffiny jaglane z jabłkiem – do ciasta jaglanego dodać pokrojone jabłka i cynamon. Upiec w foremkach do muffinów, ozdobić owocami lub orzechami.
  • Energy balls – wymieszać w misce 1 szklankę płatków owsianych, 1/2 szklanki masła orzechowego, 1/3 szklanki miodu i 1/2 szklanki czekolady deserowej. Uformować z nich kulki i schłodzić w lodówce.

Słone przekąski

Drugim rodzajem przekąsek są przekąski słone, idealne np. na spotkania ze znajomymi czy rejsy rowerowe.

  • Chipsy z cukinii – pokroić cukinię w cienkie plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą z oliwek i posypać solą, chilli i papryką. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
  • Oliwki marynowane – kupić zielone oliwki bez pestek, połączyć z kawałkami czosnku i ziół (np. rozmarynem, oregano, bazylią), zalać oliwą z oliwek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • Kabanosy z ciasta francuskiego – ułożyć kawałek kiełbasy (np. kabanosy) na pasek ciasta francuskiego, zwinąć i piec w temp. 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.

Przekąski dla dzieci

Trzecim rodzajem przekąsek są przekąski dla dzieci, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym.

  • Kanapki ze zdrowym nadzieniem – na kromkach chleba z pełnoziarnistego pieczywa ułożyć plasterki pomidora, ogórka i sera. Posypać młodymi liśćmi sałaty lub rukoli.
  • Jajo na twardo w kształcie misia – ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupek i pokroić wzdłuż na połowy. Ułożyć na talerzu tak, by tworzyły półksiężyc. Z kawałków marchewki, ogórka i oliwek ułożyć głowę misia.
  • Wafle ryżowe z warzywami – wafle ryżowe posmarować hummusem, a następnie ułożyć na nich plasterki warzyw (papryka, ogórek, marchewka).

Podsumowanie

Przygotowanie domowych przekąsek to świetna opcja dla osób dbających o zdrowe odżywianie, które jednocześnie chcą zaspokoić swoje małe głodki. W artykule przedstawiono kilka prostych przepisów na przekąski, które można łatwo i szybko przygotować w domu. Owoce na szaszłykach, muffiny jaglane z jabłkiem czy chipsy z cukinii to tylko niektóre przepisy, które warto wypróbować. Dzięki temu unikniemy niezdrowych przekąsek kupowanych w sklepach, a dodatkowo zyskamy satysfakcję płynącą z samodzielnego przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …