Szybkie przepisy na domowe przekąski
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna stawiać na zdrowe odżywianie i rezygnację z tzw. fast foodów. Właśnie dlatego coraz popularniejsze stają się domowe przekąski, które można przygotować w kilka chwil. W tym artykule przedstawimy kilka prostych przepisów na przekąski, które można zrobić w domu.
Słodkie przekąski
Pierwszym rodzajem przekąsek, które warto przygotować w domu, są przekąski słodkie. Ich zaletą jest to, że nie zawierają sztucznych barwników, polepszaczy smaku i innych niezdrowych dodatków, które znajdują się w produktach kupowanych w sklepach.
- Owocowe szaszłyki – wystarczy pokroić ulubione owoce (banany, truskawki, kiwi) na kawałki i ułożyć na szpikulcach. Można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub miodu.
- Muffiny jaglane z jabłkiem – do ciasta jaglanego dodać pokrojone jabłka i cynamon. Upiec w foremkach do muffinów, ozdobić owocami lub orzechami.
- Energy balls – wymieszać w misce 1 szklankę płatków owsianych, 1/2 szklanki masła orzechowego, 1/3 szklanki miodu i 1/2 szklanki czekolady deserowej. Uformować z nich kulki i schłodzić w lodówce.
Słone przekąski
Drugim rodzajem przekąsek są przekąski słone, idealne np. na spotkania ze znajomymi czy rejsy rowerowe.
- Chipsy z cukinii – pokroić cukinię w cienkie plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą z oliwek i posypać solą, chilli i papryką. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
- Oliwki marynowane – kupić zielone oliwki bez pestek, połączyć z kawałkami czosnku i ziół (np. rozmarynem, oregano, bazylią), zalać oliwą z oliwek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Kabanosy z ciasta francuskiego – ułożyć kawałek kiełbasy (np. kabanosy) na pasek ciasta francuskiego, zwinąć i piec w temp. 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Przekąski dla dzieci
Trzecim rodzajem przekąsek są przekąski dla dzieci, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym.
- Kanapki ze zdrowym nadzieniem – na kromkach chleba z pełnoziarnistego pieczywa ułożyć plasterki pomidora, ogórka i sera. Posypać młodymi liśćmi sałaty lub rukoli.
- Jajo na twardo w kształcie misia – ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupek i pokroić wzdłuż na połowy. Ułożyć na talerzu tak, by tworzyły półksiężyc. Z kawałków marchewki, ogórka i oliwek ułożyć głowę misia.
- Wafle ryżowe z warzywami – wafle ryżowe posmarować hummusem, a następnie ułożyć na nich plasterki warzyw (papryka, ogórek, marchewka).
Podsumowanie
Przygotowanie domowych przekąsek to świetna opcja dla osób dbających o zdrowe odżywianie, które jednocześnie chcą zaspokoić swoje małe głodki. W artykule przedstawiono kilka prostych przepisów na przekąski, które można łatwo i szybko przygotować w domu. Owoce na szaszłykach, muffiny jaglane z jabłkiem czy chipsy z cukinii to tylko niektóre przepisy, które warto wypróbować. Dzięki temu unikniemy niezdrowych przekąsek kupowanych w sklepach, a dodatkowo zyskamy satysfakcję płynącą z samodzielnego przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek.