Befsztyk wołowo-wieprzowy z mielonego mięsa

Befsztyk wołowo-wieprzowy z mielonego mięsa

Jeśli znudziły się Wam pospolite kotlety mielone, przyrządźcie je nieco inaczej, a mianowicie jak befsztyk. Podany z cebulką jest wspaniałym i smacznym daniem

Co potrzeba:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka),
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól,
  • 4 łyżki wody,
  • olej,
  • mąka pszenna,
  • 5 średnich cebul

Wykonanie:

Cebulę kroimy w półplasterki, dusimy na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju. Pod koniec duszenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę pieprzu, 1 niepełną łyżeczkę soli, wodę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Formujemy okrągłe, grube na 3 cm kotlety. Jeśli macie kokilkę, to za jej pomocą możecie zrobić równiutkie befsztyki. Napełnijcie kokilkę mięsem do odpowiedniej wysokości, a następnie wytrząśnijcie go na deskę. Befsztyki obtaczamy w mące, delikatnie je ścieśniamy w dłoni i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia na średnim płomieniu, odwracamy je kilkakrotnie w trakcie smażenia. Na usmażone befsztyki nakładamy duszoną cebulkę.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *