Babeczki z czekoladą.

Kulinaria

Zdrowy deser dla dzieci.

Każdy rodzic stara się dbać o dietę swoich dzieci. Próbujemy przemycić w przygotowanych dla nich posiłkach warzywa i owoce, tak aby każdego dnia dostarczyć im odpowiednią ilość witamin. Ograniczamy również słodycze oraz jedzenie typu fast food, aby dbać o ich kondycję i masę ciała. Chcemy jednak, aby maluchy mogły znaleźć również przyjemność w codziennym jedzeniu, dlatego szukamy ciekawych przepisów na domowe desery. Dziś zaprezentujemy wam przepis idealny nie tylko dla dzieci, ale również jako deser dla gości. Przygotowaliśmy dla was przepis na babeczki z kawałkami czekolady. Jest on szybki i prosty w przygotowaniu, gwarantujemy, że uda się również osobom bez większego doświadczenia kulinarnego.

Co przygotować do pieczenia?

Do przygotowania 12 babeczek musimy zakupić

  • 300 gram mąki pszennej,
  • 100 gram cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 150 mililitrów gazowanej wody mineralnej,
  • 100 mililitrów oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz
  • 100 gram posiekanej czekolady mlecznej.

Są to podstawowe składniki, które większość z nas ma zazwyczaj w domu, zatem przygotowanie tego deseru nie wymaga od nas dużych zakupów. Warto przygotować również specjalne foremki do babeczek lub metalową formę,  w której będziemy piec nasze babeczki. Przepis na babeczki z kawałkami czekolady jest naprawdę prosty i gwarantujemy Ci, że uda Ci się bez żadnego problemu.  Teraz przejdźmy do przygotowania. W jednej większej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej miejsce przygotuj składniki mokre czyli wodę gazowaną, olej oraz jajka i wszystko wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki. Następnie składniki z obu misek połącz ze sobą i wymieszaj je trzepaczką, nie musisz wykonywać tej czynności długo – wystarczy do momentu połączenia się ze sobą składników.

Na samym końcu wmieszaj delikatnie kawałki pokrojonej czekolady. Kolejnym krokiem będzie nałożenie ciasta do przygotowanych foremek tak zwanych papilotek. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, do  suchego patyczka w temperaturze 180 stopni – grzałkę ustaw na opcję góra-dół. Po tym czasie ostudź wypieki przez kilka minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmij babeczki na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Już po kilku godzinach babeczki będą idealne do zjedzenia. Możesz zdecydować się na odrobinę szaleństwa i dodać ozdoby z owoców lub z przygotowanej wcześniej masy śmietanowej, jednak również same muffinki zachwycą swoim smakiem.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …