Wyjątkowe Przepisy na Dania Główne z Ryb i Owoców Morza
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Rybne rarytasy – pyszne dania główne z ryb i owoców morza
Na rybnym stole nie muszą królować tylko smażone filety z dorsza czy łososia. Ryby i owoce morza to świetny materiał na urozmaicenie codziennego menu i zaskoczenie gości na przyjęciach. Warto spróbować mieszać różne rodzaje ryb, owoców morza i dodatków, dzięki temu stworzymy niebanalne propozycje dla podniebienia.
Włoska inspieracja – spaghetti ze świeżymi małżami
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 1 kg świeżych małży
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Spaghetti gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, dokładnie odcedzamy.
- Małże oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy uszkodzone lub otwarte skorupki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy na złoty kolor.
- Dodajemy krojone pomidory i gotujemy przez 10 minut.
- Do sosu dodajemy małże, przykrywamy i gotujemy przez ok. 7 minut, aż skorupki otworzą się.
- Dodajemy odcedzone spaghetti i posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.
- Rozlewamy na talerze i podajemy.
Z wykorzystaniem ryżu – paella z owocami morza
Składniki:
- 300 g ryżu
- 400 g mieszanki owoców morza (m.in. krewetki, małże, ośmiorniczki)
- 2 papryki czerwone
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 500 ml bulionu rybnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy sobie papryki pokrojoną w paski i smażymy przez 3 minuty.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, paprykę i małże, ciągle mieszając i smażąc przez ok. 10 minut.
- Dodajemy ryż i paprykę, mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty.
- Wlewamy bulion rybny, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 20 minut na niskim ogniu.
- Po 20 minutach dodajemy do paelli krewetki, ośmiorniczki oraz świerz filet z dorsza, gotujemy przez kolejne 7 minut.
- Podajemy gorącą paellę na talerzach z kawałkami cytryny.
Kuchnia azjatycka – curry z krewetkami
Składniki:
- 500 g mrożonych krewetek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Krewetki gotujemy przez kilka minut, aż staną się różowe, odlewamy wodę i odkładamy na bok.
- Cukinię kroimy w plastry, cebulę w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy pastę curry, starty imbir i czosnek, smażymy przez 2 minuty.
- Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 5 minut.
- Dodajemy krewetki, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.
Coś dla miłośników łososia – filet z łososia w cieście francuskim
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Filety z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kładziemy na nim filety z łososia.
- Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tartym parmezanem.
- Zawiązujemy ciasto wokół łososia.
- Ciasto kładziemy w blaszce i smarujemy żółtkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
- Podajemy ze świeżą sałatką.
Dania z dorsza – pieczony filet z sosem czosnkowym i ziemniakami
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki startego czosnku
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do miękkości.
- W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę.
- Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
- Filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy sosem czosnkowym.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.
- Podajemy z ziemniakami i świeżą sałatką.
Danie z polskim akcentem – karp w sosie chrzanowym
Składniki:
- 1 karp (1,5-2 kg)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki kremówki 30%
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki słodkiej miodu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Karpia myjemy, filetujemy, usuwamy łuski i ości.
- Filety karpia sezonujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dwóch stron.
- W osobnym garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy ocet jabłkowy, miód i starty chrzan, mieszamy.
- Podlewamy kremówką i gotujemy całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowane filety karpia zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
- Podajemy z sosem i z ziemniakami glazurowanymi w miodzie.
Na ostro – krewetki w chilli
Składniki:
- 500 g krewetek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki chili
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Krewetki gotujemy przez parę minut, odcedzamy wodę i odkładamy na bok.
- Papryczki chili kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę.
- Czosnek drobno siekamy.
- W misce mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem, solą i pieprzem.
- Krewetki obtaczamy w cieście, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
- Wyjąć z patelni, a w jego miejsce wrzucić chili, cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut.
- Dodamy krewetki i sos sojowy, mieszamy, gotujemy kolejne kilka minut.
- Podajemy z ryżem i dekorujemy listkami kolendry.
Podsumowanie
Ryby i owoce morza to nietypowe składniki, zwłaszcza na polskim stole. Jednak warto zaryzykować i spróbować wymienionych przepisów, które zaskoczą podniebienia naszych gości. Nie tylko są warte uwagi ze względu na swoje niebanalne połączenia, ale dobrze odbijają się na naszym zdrowiu – esencjonalne kwasy tłuszczowe Omega-3 w nich zawarte mają potwierdzone działanie na serce i układ krążenia. Starannie dobrane dodatki sprawiają, że te dania są interesujące nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Hajluje na zdrowie!