Wyjątkowe Przepisy na Dania Główne z Ryb i Owoców Morza

Kulinaria

Rybne rarytasy – pyszne dania główne z ryb i owoców morza

Na rybnym stole nie muszą królować tylko smażone filety z dorsza czy łososia. Ryby i owoce morza to świetny materiał na urozmaicenie codziennego menu i zaskoczenie gości na przyjęciach. Warto spróbować mieszać różne rodzaje ryb, owoców morza i dodatków, dzięki temu stworzymy niebanalne propozycje dla podniebienia.

Włoska inspieracja – spaghetti ze świeżymi małżami

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg świeżych małży
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Spaghetti gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, dokładnie odcedzamy.
  2. Małże oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy uszkodzone lub otwarte skorupki.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy na złoty kolor.
  4. Dodajemy krojone pomidory i gotujemy przez 10 minut.
  5. Do sosu dodajemy małże, przykrywamy i gotujemy przez ok. 7 minut, aż skorupki otworzą się.
  6. Dodajemy odcedzone spaghetti i posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.
  7. Rozlewamy na talerze i podajemy.

Z wykorzystaniem ryżu – paella z owocami morza

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 400 g mieszanki owoców morza (m.in. krewetki, małże, ośmiorniczki)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 500 ml bulionu rybnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy sobie papryki pokrojoną w paski i smażymy przez 3 minuty.
  2. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia.
  3. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, paprykę i małże, ciągle mieszając i smażąc przez ok. 10 minut.
  4. Dodajemy ryż i paprykę, mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty.
  5. Wlewamy bulion rybny, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 20 minut na niskim ogniu.
  6. Po 20 minutach dodajemy do paelli krewetki, ośmiorniczki oraz świerz filet z dorsza, gotujemy przez kolejne 7 minut.
  7. Podajemy gorącą paellę na talerzach z kawałkami cytryny.

Kuchnia azjatycka – curry z krewetkami

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Krewetki gotujemy przez kilka minut, aż staną się różowe, odlewamy wodę i odkładamy na bok.
  2. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w kostkę.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy przez 5 minut.
  4. Dodajemy pastę curry, starty imbir i czosnek, smażymy przez 2 minuty.
  5. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 5 minut.
  6. Dodajemy krewetki, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.

Coś dla miłośników łososia – filet z łososia w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kładziemy na nim filety z łososia.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tartym parmezanem.
  4. Zawiązujemy ciasto wokół łososia.
  5. Ciasto kładziemy w blaszce i smarujemy żółtkiem.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
  7. Podajemy ze świeżą sałatką.

Dania z dorsza – pieczony filet z sosem czosnkowym i ziemniakami

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki startego czosnku
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do miękkości.
  2. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę.
  3. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
  4. Filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy sosem czosnkowym.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.
  6. Podajemy z ziemniakami i świeżą sałatką.

Danie z polskim akcentem – karp w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 karp (1,5-2 kg)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki kremówki 30%
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki słodkiej miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Karpia myjemy, filetujemy, usuwamy łuski i ości.
  2. Filety karpia sezonujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dwóch stron.
  3. W osobnym garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy ocet jabłkowy, miód i starty chrzan, mieszamy.
  4. Podlewamy kremówką i gotujemy całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Ugotowane filety karpia zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
  6. Podajemy z sosem i z ziemniakami glazurowanymi w miodzie.

Na ostro – krewetki w chilli

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Krewetki gotujemy przez parę minut, odcedzamy wodę i odkładamy na bok.
  2. Papryczki chili kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę.
  3. Czosnek drobno siekamy.
  4. W misce mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem, solą i pieprzem.
  5. Krewetki obtaczamy w cieście, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
  6. Wyjąć z patelni, a w jego miejsce wrzucić chili, cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut.
  7. Dodamy krewetki i sos sojowy, mieszamy, gotujemy kolejne kilka minut.
  8. Podajemy z ryżem i dekorujemy listkami kolendry.

Podsumowanie

Ryby i owoce morza to nietypowe składniki, zwłaszcza na polskim stole. Jednak warto zaryzykować i spróbować wymienionych przepisów, które zaskoczą podniebienia naszych gości. Nie tylko są warte uwagi ze względu na swoje niebanalne połączenia, ale dobrze odbijają się na naszym zdrowiu – esencjonalne kwasy tłuszczowe Omega-3 w nich zawarte mają potwierdzone działanie na serce i układ krążenia. Starannie dobrane dodatki sprawiają, że te dania są interesujące nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Hajluje na zdrowie!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …