Szarlotka z pianką z białek
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Szarlotka z pianką z białek, to ciasto, które wielu osobom przypomina dzieciństwo. Nie ma w tym nic zaskakującego. Wiele mam przygotowuje takie ciasta, bowiem nie są one ani trudne do zrobienia ani też czasochłonne. Dużą zaletą jest też to, że produkty konieczne do przygotowania takiego ciasta nie są drogie. Jeśli mamy własne jabłka z drzewa rosnącego w ogrodzie, tym bardziej jest taniej, bo nie trzeba ich kupować. Jak przygotować taką szarlotkę?
Potrzebne produkty
- trzy szklanki mąki dobrej jakości
- kostka (200 g) masła
- cztery stołowe łyżki cukru
- pięć żółtek
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- pięć białek
- niepełna szklanka cukru
- jeden kisiel
- sześć dużych jabłek
Przygotowanie szarlotki
Z podanych składników należy przygotować ciasto. Konieczne jest podzielenie go na trzy części. 1/3 tego ciasta wkładamy do lodówki by się schłodziło. Resztą należy oblepić dno i boki blachy do ciasta. Oczywiście przedtem należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Bez niego ciasto też może się upiec, jednak jego wyciągnięcie z blachy będzie co najmniej trudne. Jeśli ciasto dobrze przywrze do blachy, wręcz niemożliwe bez jego zniszczenia. Oczywiście można też użyć blachy z odpinanym dnem. Wtedy wyjęcie z niej ciasta będzie o wiele łatwiejsze.
Blachę oblepioną ciastem można zacząć wykładać jabłkami. Oczywiście przedtem konieczne jest obranie jabłek i pokrojenie ich na kawałki. Mogą być one większe lub mniejsze, ważne jednak jest to by starczyło jabłek na wyłożenie każdej części dna blachy. Jabłka można też zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Decyzja zależna jest od naszych preferencji.
Przygotowanie piany z białek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania piany dodajemy do niej kisiel i cukier. Kisiel spowoduje, że piana będzie wilgotna i dużo smaczniejsza. Ubitą pianę wykładamy na ciasto. Konieczne jest dokładne pokrycie każdej części ciasta, oczywiście poza jego brzegami.
Końcowym etapem jest posypanie piany warstwą startego ciasta wyjętego z lodówki. To spowoduje, że piana będzie dodatkowo związana i pięknie zapiecze się pod ciastem, ale nie przypali.
Pieczenie szarlotki
Ciasto trzeba piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni. Konieczne jest pieczenie go przez co najmniej 45 minut, w przeciwnym razie będzie niedopieczone. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Można na koniec je posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Szarlotkę tego typu można podawać na zimno. Ciekawym pomysłem jest też podawanie jej na ciepło. Wtedy szarlotka z pianką z białek jest aromatyczna i w opinii wielu osób o wiele smaczniejsza. Wybór oczywiście należy do nas.