Kuchnia portugalska: tradycyjne dania z ryb i owoców morza

Kulinaria

Kuchnia portugalska: tradycyjne dania z ryb i owoców morza

Portugalia to kraj, który szczyci się wyjątkowymi tradycjami kulinarnej sztuki. Jego kuchnia jest niezwykle zróżnicowana i smaczna, jednak to dania z ryb i owoców morza stanowią o jej największym wyróżniku. W tym artykule przeprowadzimy Cię przez najpopularniejsze dania portugalskie, które z ogromną przyjemnością spożywane są na całym świecie.

  1. Tradycyjne dania z ryb i owoców morza

Wszędzie w Portugalii znajdziesz specjały z ryb i owoców morza, które spotykają się z aprobatą nie tylko miejscowych, ale również turystów. Najczęściej wybierane są: kalmary, ostrygi, małże, szparagi morskie, langusty oraz sardynki. Tutejsi kucharze mają do nich bardzo duży szacunek, dlatego też ich przetworzenie jest najwyższą sztuką.

  1. Caldeirada

Caldeirada, czyli portugalska zupa rybna, to potrawa, która powstała we wschodniej Portugalii. Jest to gęsta i aromatyczna zupa, którą gotuje się z różnych rodzajów ryb i owoców morza, na przykład: dorsz, krewetki, małże, kalmary, sardynki czy owoce morza. Do tego dodaje się pomidory, ziemniaki, cebulę i aromatyczne zioła. Wszystko to razem w połączeniu z czerwonym winem, robi zupę, której smak niezapomniany.

  1. Cataplana

Cataplana to daleki kuzyn caldeirady. Jest to danie z owoców morza, gotowane z dodatkiem mięsa wieprzowego, wędzonego boczku, cebuli, pomidorów i białego wina. Całość jest trapiona w specjalnej patelni, której kształt przypomina muszlę lub kapelusz. Potrawa ta koniecznie powinna być podana prosto z patelni, ponieważ to wtedy jej smak jest najlepszy.

  1. Arroz de marisco

Arroz de marisco to danie, które w swoim składzie ma ryż i owoce morza. Oryginalna wersja zawiera przede wszystkim krewetki, małże, kalmary oraz ostrygi. Ryż ugotowany jest w bulionie, razem z dodatkiem warzyw i przypraw. Danie to można dodać również papryki i sałatki, które nadają mu jeszcze bardziej intensywnego smaku.

  1. Pasteis de Bacalhau

Pasteis de Bacalhau, czyli pastel codzienne, to danie, które uważa się za jedno z najbardziej popularnych przekąsek w Portugalii. Są to kulki z mielonego dorsza, ziemniaków, cebuli i innych składników. Całość jakość się w oleju, wtedy stają się chrupiące i aromatyczne. Danie to najlepiej smakuje w towarzystwie złocistego piwa.

  1. Polvo à lagareiro

Polvo à lagareiro to danie, które od dawna jest częścią tradycyjnej kuchni portugalskiej. Jest to gotowany na parze ośmiornica, którą podaje się z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Danie to koniecznie powinno być polane oliwą, aby uzyskać niepowtarzalny smak.

  1. Sardynki grillowane

Sardynki grillowane to danie, na które zawsze możesz liczyć w Portugalii. Są one charakterystyczne dla kuchni portugalskiej, a ich przygotowanie wymaga nie lada sztuki. Sardynki grilluje się na specjalnej płycie, na którą nałożyć można takie przyprawy, jak: oliwa z oliwek, sól, pieprz i cebula. To danie jest lekkostrawne, a przy tym bardzo aromatyczne i zdrowe.

Podsumowanie:

Kuchnia portugalska to przede wszystkim dania z ryb i owoców morza. Cała sztuka ich przygotowania opiera się na precyzyjnym dostosowaniu ilości i sposobu stosowania przypraw. W Portugalii codziennie można delektować się różnymi smakami, czy to w formie potraw na ciepło, czy na zimno. Są to jedne z najbardziej rafinowanych i aromatycznych potraw na świecie, dlatego warto je spróbować.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …