Pieczywo bezglutenowe przepis

Kulinaria

Poniższy przepis na chleb bezglutenowy jest właśnie tym: przepisem na pyszny, aromatyczny i obfity chleb bezglutenowy. Jest on prosty w wykonaniu, nie wymaga żadnych wyszukanych składników ani sprzętu, a ponadto jest bardzo odporny na zmiany temperatury i wilgotności.

Co to jest chleb bezglutenowy?

Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nadaje pieczywu strukturę i utrzymuje je w całości. Niektórzy ludzie nie mogą spożywać glutenu, ponieważ cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (125 mL) ciepłej wody (110°F do 115°F/43°C do 46°C)
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek, podzielone
  • 1 łyżka (15 mL) aktywnych suchych drożdży
  • 2 łyżki (10 ml) cukru
  • 1 filiżanka (250 ml) brązowej mąki ryżowej, plus dodatkowa ilość do posypania powierzchni roboczej i rąk
  • 1/2 szklanki (125 ml) skrobi z tapioki lub mąki z tapioki
  • 1/4 szklanki (50 ml) skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (5 ml) gumy ksantanowej lub gumy guar

Chleb bezglutenowy jest podstawą w wielu domach i może być używany do kanapek, tostów, a nawet tostów francuskich. U wielu osób zdiagnozowano alergię lub nietolerancję na gluten, ale możliwe jest stworzenie pysznego przepisu bezglutenowego, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pieczywo bezglutenowe przepis przedstawiamy poniżej.

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.

Krok 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę z ziaren garbanzo, mąkę z brązowego ryżu, mąkę ziemniaczaną i mąkę z tapioki.

Krok 3: Dodaj suche składniki do dużej miski. Wlewaj powoli ciepłą wodę, mieszając szpatułką, aż ciasto stanie się lepkie, ale nie za mokre.

Krok 4: Posmaruj dłoń oliwą z oliwek i uformuj dwie kulki z ciasta z każdej strony miski (po jednej na każdy bochenek). Umieść każdą kulę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i spłaszcz je rękoma lub, jeśli wolisz, użyj wałka.

Krok 5: Piecz przez 20 minut w temperaturze 350 stopni F lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Wypiek chleba bezglutenowego jest nieco bardziej skomplikowany niż zwykłego chleba. Istnieje wiele przepisów na chleb bezglutenowy i można je znaleźć w wielu książkach kucharskich. Niektóre z nich zawierają jajka i mleko, ale ten nie zawiera ich w ogóle. Chleb bezglutenowy robi się z mąki ryżowej, mąki z tapioki i skrobi ziemniaczanej.

Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, musisz zachować ostrożność podczas przygotowywania tego przepisu. Olej zawarty w przepisie może pochodzić z orzeszków ziemnych i może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na orzeszki ziemne.

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …