Pieczywo bezglutenowe przepis
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Poniższy przepis na chleb bezglutenowy jest właśnie tym: przepisem na pyszny, aromatyczny i obfity chleb bezglutenowy. Jest on prosty w wykonaniu, nie wymaga żadnych wyszukanych składników ani sprzętu, a ponadto jest bardzo odporny na zmiany temperatury i wilgotności.
Co to jest chleb bezglutenowy?
Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nadaje pieczywu strukturę i utrzymuje je w całości. Niektórzy ludzie nie mogą spożywać glutenu, ponieważ cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Składniki:
- 1/2 szklanki (125 mL) ciepłej wody (110°F do 115°F/43°C do 46°C)
- 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek, podzielone
- 1 łyżka (15 mL) aktywnych suchych drożdży
- 2 łyżki (10 ml) cukru
- 1 filiżanka (250 ml) brązowej mąki ryżowej, plus dodatkowa ilość do posypania powierzchni roboczej i rąk
- 1/2 szklanki (125 ml) skrobi z tapioki lub mąki z tapioki
- 1/4 szklanki (50 ml) skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka (5 ml) gumy ksantanowej lub gumy guar
Chleb bezglutenowy jest podstawą w wielu domach i może być używany do kanapek, tostów, a nawet tostów francuskich. U wielu osób zdiagnozowano alergię lub nietolerancję na gluten, ale możliwe jest stworzenie pysznego przepisu bezglutenowego, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pieczywo bezglutenowe przepis przedstawiamy poniżej.
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Krok 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę z ziaren garbanzo, mąkę z brązowego ryżu, mąkę ziemniaczaną i mąkę z tapioki.
Krok 3: Dodaj suche składniki do dużej miski. Wlewaj powoli ciepłą wodę, mieszając szpatułką, aż ciasto stanie się lepkie, ale nie za mokre.
Krok 4: Posmaruj dłoń oliwą z oliwek i uformuj dwie kulki z ciasta z każdej strony miski (po jednej na każdy bochenek). Umieść każdą kulę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i spłaszcz je rękoma lub, jeśli wolisz, użyj wałka.
Krok 5: Piecz przez 20 minut w temperaturze 350 stopni F lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wypiek chleba bezglutenowego jest nieco bardziej skomplikowany niż zwykłego chleba. Istnieje wiele przepisów na chleb bezglutenowy i można je znaleźć w wielu książkach kucharskich. Niektóre z nich zawierają jajka i mleko, ale ten nie zawiera ich w ogóle. Chleb bezglutenowy robi się z mąki ryżowej, mąki z tapioki i skrobi ziemniaczanej.
Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, musisz zachować ostrożność podczas przygotowywania tego przepisu. Olej zawarty w przepisie może pochodzić z orzeszków ziemnych i może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na orzeszki ziemne.