Jak przygotować tradycyjną francuską zupę cebulową

Kulinaria

Francuska kuchnia słynie na całym świecie ze swojego unikalnego smaku i aromatu. Wśród znanych dań kuchni francuskiej znajduje się również zupa cebulowa, nazywana także zupą cebulową francuską. To dość proste danie, ale jak zwykle w przypadku kuchni francuskiej, wymaga pewnej wprawy oraz odrobinę pracy. W tym artykule przedstawimy, jak krok po kroku przygotować tradycyjną francuską zupę cebulową.

  1. Składniki potrzebne do zupy cebulowej

Ponieważ kuchnia francuska składa się z delikatnych smaków i zapachów, składniki, z których przygotowana jest zupa cebulowa, są relatywnie proste. Przygotowanie zupy cebulowej wymaga następujących składników:

  • 1,5 kg cebuli

  • 100 g masła

  • 100 g mąki

  • 1,5 litra wywaru mięsnego

  • 2 szklanki suchej białej wina

  • 4 plasterki chleba tostowego

  • 200 g startego sera gruyere

  • sól i pieprz do smaku

  1. Przygotowanie cebuli

Przygotowanie tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej rozpoczyna się od obrania i pokrojenia cebuli. Warto zacząć od pokrojenia cebuli w plastry, a następnie zacząć przecinać cebulę wzdłuż. W ten sposób uzyskamy poprzeczne, cienkie paski. Kiedy mamy już pokrojoną cebulę, wrzucamy ją do dużego garnka z rozgrzanym masłem. Cebulę smażymy na złoty kolor, zwracając uwagę na to, aby nie przypaliła się.

  1. Dodanie mąki

Kiedy cebula jest już zeszklona i złota, dodajemy mąkę. Wszystko dobrze mieszamy, aby mąka równomiernie pokryła cebulę. Mieszamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż całość zrobi się wyjątkowo lekko brązowa.

  1. Dodanie wina

Kiedy mąka jest dobrze wymieszana, czas dodać wytrawne białe wino. Wino dodajemy do cebuli i mąki, mieszając aż do momentu, kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę. Ustawiamy większy ogień i gotujemy, aż całość zrobi się gęsta.

  1. Dodanie wywaru mięsnego

Gdy całość jest już dobrze wymieszana, dodajemy wywar mięsny. Wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszając ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około godziny, aż cebula zupełnie zmięknie.

  1. Przygotowanie chleba tostowego i sera

W międzyczasie przygotowujemy chleb tostowy, krojąc go na małe, kwadratowe kawałki. Kładziemy chleb na blasze piekarnika i pieczemy przez około 10 minut, do momentu, kiedy stanie się chrupiący. W międzyczasie, kiedy zupa cebulowa gotuje, tniemy ser gruyere na cienkie plasterki.

  1. Podanie zupy cebulowej

Gdy zupa jest już ugotowana, przekładamy ją do małych misek, dodajemy chrupiący chleb tostowy i kilka płatków sera gruyere. Wszystko podajemy ciepłe i smacznego!

Podsumowując, traditional Francuska zupa cebulowa, to pyszne i aromatyczne danie, które bez trudu można przygotować w domu. Potrzebne są do tego jedynie kilka prostych składników oraz odrobina cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na dobry wywar mięsny – to właśnie on stanowi podstawę całego smaku zupy cebulowej francuskiej.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …