Kuchnia tajska: przepisy na pikantne dania z Azji

Kulinaria

Kuchnia tajska łączy w sobie różnorodne smaki i aromaty z całej Azji. Występujące w niej pikantne dania z pewnością zachwycą niejednego smakosza. W tym artykule przedstawiamy kilka popularnych przepisów na tajskie potrawy i opowiadamy o tajskich smakach i aromatach.

Tajskie smaki – czym się charakteryzują?

  1. W tajskiej kuchni ważnym składnikiem są świeże zioła i przyprawy, takie jak kolendra, mięta, koper, kardamon czy imbir.
  2. Korzysta się także z smaków kwaśnych i słodkich, np. tamarindu, mango, papai czy ananasa.
  3. Charakterystyczne dla tajskiej kuchni są ostre dania, które często zawierają chili.
  4. Podstawą wielu tajskich dań jest ryż, ale równie ważne są makarony i warzywa.

Spis popularnych tajskich dań

  1. Pad Thai – pyszna potrawa na bazie makaronów ryżowych, tofu, jajek, zieleni i orzeszków ziemnych.
  2. Tom Yum – zupa na bazie owoców morza lub mięsa, z dużą ilością chili i kwaskowatym smakiem tamarindu.
  3. Khao Soi – curry z kurczakiem lub wołowiną, zawierające mleczko kokosowe i przyprawy, podawane z makaronami i warzywami.
  4. Gai Pad Krapow – danie z mielonym kurczakiem, chili, czosnkiem i bazylią, podawane z ryżem i jajkiem sadzonym na wierzchu.

Przepisy na potrawy tajskie

  1. Pad Thai – Do przygotowania pad thai potrzebne są: makaron ryżowy, tofu, jajko, fasolka szparagowa, papryka, kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne. Makaron moczymy w gorącej wodzie, tofu kroimy w kostkę i smażymy na patelni, a następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Podajemy z limonką i kiełkami fasoli mung na wierzchu.
  2. Tom Yum – Do przygotowania zupy tom yum potrzebne są: krewetki, woda, mleczko kokosowe, chili, tamarind, trawa cytrynowa, kaffir lime, imbir i korzeń galangal. Wodę zagotowujemy z trawą cytrynową, kaffir lime, imbirem i korzeniem, a następnie dodajemy krewetki, chili i tamarind. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy kolejne 5 minut.
  3. Khao Soi – Do przygotowania khao soi potrzebujemy: mięsa (kurczaka lub wołowiny), mleczka kokosowego, curry, cebulę, czosnek, sos rybny, makaron jajeczny i warzywa (paprykę, pomidory). Mięso dusimy z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy curry, sos rybny i mleczko kokosowe. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, a następnie dodajemy warzywa. Na samym końcu wrzucamy makaron jajeczny i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  4. Gai Pad Krapow – Do przygotowania dania gai pad krapow potrzebujemy: mielonego kurczaka, chili, czosnek, bazylię, jajko, sos rybny i sos sojowy. Mięso smażymy na patelni, a następnie dodajemy chili i czosnek. Po chwili dodajemy bazylię i podlewamy sosem rybnym i sojowym. Na osobnej patelni smażymy jajko sadzone, które podajemy na wierzchu dania.

Podsumowanie
Tajskie smaki i aromaty zachwycają i dostarczają wiele przyjemności podczas jedzenia. Charakterystyczne dla tej kuchni pikantne dania są nie tylko pyszne, ale również zdrowe dzięki korzystaniu z świeżych składników. Wspomniane w artykule popularne dania tajskie powinny stanowić inspirację dla każdego, kto chce poddać swoje kubki smakowe niezapomnianym doznaniom.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …