Jak zrobić domowe kluski śląskie z sosem pieczeniowym i kapustą

Kulinaria

Jak przygotować tradycyjne kluski śląskie z sosem pieczeniowym i kapustą

Kluski śląskie to charakterystyczne dla regionu danie, które stało się w Polsce niemalże synonimem Śląska. To ciężkie, lecz smaczne danie, które składa się z klusek, sosu pieczeniowego i kapusty. Jeżeli chcesz przygotować kluski śląskie we własnym domu, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. Składniki
    Przygotowanie klusek śląskich wymaga niemałych nakładów pracy, a lista składników również jest dość długa. Na liście znajdują się m.in. mąka, ziemniaki, jaja, cebula, masło, wołowina, flaki, marchew, seler, liść laurowy, tymianek, ziele angielskie, sól, pieprz i cukier.

  2. Przygotowanie ciasta
    Aby przygotować ciasto na kluski śląskie, musisz zagnieść mąkę z ziemniakami, jajami i odrobiną soli. Następnie należy uformować kluski w kształcie małych kulek i ugotować je w osolonej wodzie. Gotowanie może zająć nawet około 40 minut.

  3. Sos pieczeniowy
    Jeżeli chodzi o sos pieczeniowy, najważniejsze są składniki. Do sosu potrzebna jest wołowina, cebula, marchewka, seler, liść laurowy, tymianek, ziele angielskie, sól, pieprz i cukier. Mięso należy przyrumienić na patelni, a następnie dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Całość trzeba dusić przez kilka godzin wraz z dodatkiem ziół i przypraw.

  4. Kapusta
    Kluski śląskie najlepiej smakują z duszoną kapustą. Do przygotowania kapusty potrzebna jest cebula, kwas chlebowy, smalec, cynamon, liść laurowy, sól i cukier. Cebulę należy podsmażyć na smalcu, dodać kapustę, kwas chlebowy i przyprawy. Całość najlepiej gotować przez kilka godzin.

  5. Podanie
    Gotowe kluski śląskie należy podać z sosem pieczeniowym i duszoną kapustą. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

  6. Porady
    Przygotowanie klusek śląskich to niezwykle wymagający proces, wymagający nie tylko dużo czasu, ale również cierpliwości. Najlepiej przygotować kluski w czasie wolnym od pracy, aby nie spieszyć się. Warto również pamiętać, że kluski śląskie to ciężkie i treściwe danie, lepiej jeść je na kolację niż na obiad.

  7. Podsumowanie
    To nie jest proste danie, jednak jego smak wynagrodzi Ci trud pracy i nakład włożony w przygotowanie. Kluski śląskie z sosem pieczeniowym i kapustą to potrawa, która zawsze warto spróbować. Jeśli chcesz zaprezentować się jako mistrz kulinarnej sztuki i zaimponować swoim gościom, to właśnie w domu warto przygotować kluski śląskie.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …