3 łatwe przepisy na obiad dla początkujących

Kulinaria

Czy jesteś zmęczony monotonną i nudną dietą? Czy masz ochotę na szybki i łatwy obiad i chcesz go zjeść, nie wydając przy tym dużo pieniędzy? Jeśli tak, to poniżej znajdziesz kilka łatwych i smacznych przepisów na kolację.
Oto 5 łatwych przepisów na kolację dla początkujących:

1. Kurczak Tikka Masala

Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
2 łyżki czerwonego chilli w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
Sól i pieprz do smaku
1 cebula
4 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu pomidorowego
3 łyżki zwykłego jogurtu
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
1/4 szklanki zielonego chilli
Sposób postępowania:
Do miski włożyć kawałki kurczaka i dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz, a następnie odstawić na ok. 10 minut.
W woku lub na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę przez 3 do 4 minut, aż zmięknie. Następnie dodać pastę imbirowo-czosnkową i smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać czerwone chili w proszku, kurkumę w proszku, 1/2 łyżeczki garam masala, 1/4 łyżeczki czerwonego chili w proszku oraz sól i smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać cebulę i ketchup pomidorowy i gotować przez ok. 2-3 minuty.
Dodać kawałki kurczaka i dobrze wymieszać. Gotować przez ok. 5-7 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
Na koniec dodać jogurt i udekorować zielonymi papryczkami chilli. Podawać z roti lub naan.

2. Smażenie z łososiem i brokułami

Składniki:
300 g filet z łososia
100 g brokułów w różyczkach
1/2 szklanki liści bazylii
1/4 szklanki liści mięty
1/2 łyżeczki nasion sezamu
1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
2 łyżki pasty czosnkowej
2 łyżki czerwonego chilli w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sól do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Oczyścić łososia i pokroić go na małe kawałki. Brokuły pokroić na małe różyczki i umyć.
W woku lub na patelni rozgrzać olej i dodać nasiona kminku. Po kilku sekundach dodać pastę czosnkową i czerwone chili w proszku. Smażyć przez minutę.
Dodać łososia i brokuły, a następnie dobrze wymieszać. Dodać bazylię, miętę, sól i czarny pieprz. Mieszać przez ok. 1 do 2 minut.
Na koniec dodać nasiona sezamu i podawać.

3. Zupa pomidorowa z paneerem

Składniki:
200 g kostek paneer
200 g pomidorów
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
Sól do smaku
2 łyżki posiekanego imbiru
1 łyżka pasty czosnkowej
1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
1/2 szklanki cebuli
2 łyżki oleju
Woda
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć przez około 2 minuty.
Dodać pastę imbirowo-czosnkową i smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać pomidory, kolendrę w proszku, sól, kurkumę w proszku, czerwone chili w proszku i wodę. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać paneer i gotować na wolnym ogniu przez około 8 do 10 minut.
Na koniec podawać.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …