4 pyszne przepisy na ptysie z budyniem

Kulinaria

Czy kiedykolwiek próbowałeś ciasta francuskiego? Jest to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej pożywnych produktów spożywczych, który z pewnością sprawi Ci wiele radości.

Ciasto francuskie to ciasto, które powstaje przez zmieszanie dwóch składników: masła i mąki. Te dwa składniki są mieszane i dobrze ugniatane, aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto.

Następnie ciasto rozwałkowuje się na cienki i płaski arkusz i kroi w różne kształty. Można uzyskać różne kształty, np. okrągły lub kwadratowy.

Jest to danie szybkie i łatwe do przygotowania. Zapoznajmy się z niektórymi przepisami na ciasto francuskie.

Ptyś kawowy

Jest to szybki i łatwy przepis dla tych, którzy kochają kawę i czekoladę. Weź 1 szklankę mleka, dodaj jedną filiżankę espresso w proszku i jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.

Dodaj do niego dwie filiżanki mąki i jedną łyżkę kakao w proszku. Dobrze zagnieść masę i podzielić ją na dwie części. Weź jedną część ciasta i dodaj do niej masło. Rozwałkować i pokroić na kulki wielkości 2 cali. Wziąć drugą część ciasta i dobrze ją rozwałkować. Pokrój na małe kawałki i ułóż je na patelni. Piec w temperaturze 350 stopni przez 20 minut.

Ptyś czekoladowy

To drugi pyszny przepis na ciasto francuskie. Weź jedną szklankę mleka i dodaj jedną szklankę wiórków czekoladowych. Dodaj do tego jedną łyżkę cukru i dobrze wymieszaj. Włóż ciasto do lodówki na 20-25 minut.

Weź dwie szklanki mąki i jedną łyżkę proszku do pieczenia. Dodaj jedną filiżankę roztopionego masła i dobrze wymieszaj. Podziel masę na dwie części. Weź jedną część ciasta i rozwałkuj ją. Pokrój na małe kawałki i ułóż je na blasze. Piec w temperaturze 350 stopni przez 20 minut.

Ptyś mieszany

Jest to przepis na ciasto francuskie, które smakuje wyśmienicie. Weź jedną szklankę mleka i dodaj jedną szklankę lodów waniliowych. Dodaj do tego jedną filiżankę brązowego cukru i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20-25 minut.

Weź dwie szklanki mąki i jedną łyżkę stołową proszku do pieczenia. Dodaj jedną filiżankę masła i dobrze zagnieć masę. Podziel ciasto na dwie części. Weź jedną część ciasta i dobrze ją rozwałkuj. Pokrój na małe kawałki i ułóż je na blasze. Piec w temperaturze 350 stopni przez 20 minut.

Wnioski:

Są to jedne z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do przygotowania przepisów na ciasto francuskie. Wiem, że niektórzy z Was wypróbują te przepisy i będą zadowoleni z rezultatów.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …