Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Brzoskwinie to idealny dodatek do ciasta czekoladowego. Nadadzą mu brzoskwiniowy smak. Co więcej, dzięki temu, że są to owoce bardzo wilgotne, ciasto też się takie stanie. Bez wątpienia więc będzie dużo smaczniejsze niz jakiekolwiek ciasto suche. Aby przygotować ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie trzeba czekac do jesieni, gdy na rynku pojawiają się brzoskwinie świeże. Idealne do takiego ciasta są także brzoskwinie z puszki. Nie trzeba ich dodawać bardzo wiele, z powodzeniem więc wystarczy zakup jednej puszki takich owoców.
Przygotowanie takiego ciasta jest wyjątkowo łatwe. Trzeba tu jednak dodać, że z uwagi na czas pieczenia, nie jest to ciasto, które uda się zrobićw kilka minut. Aby przygotować je od początku do końca potrzebna jest co najmniej godzina.
Potrzebne produkty
- jedno co najmniej średniej wielkości jajko
- 3/4 szklanki cukru
- niepełna szklanka mleka. Około 200 mililitrów
- ćwierć szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- około 3 łyżeczek kakao
- dwie łyżki proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń – około 6 sztuk
Przygotowanie ciasta
Otwieramy puszkę z brzoskwiniami i odsączamy je z zalewy. Można to zrobić przewracając puszkę z uchylonym zamknięciem. Lepiej odsączone będą jednak, jeśli po prostu nad zlewem wylejemy całość na duże sitko. Tak odsączone przoskwinie kroimy w mniejsze lub większe kostki. Wielkośc kostek zależy od naszych upodobań. Warto jednak pamiętać, że warstwę drobno pokrojonych brzoskwiń będzie się o wiele trudniej układać. Taka praca zajmie też znacznie więcej czasu.
Przygotowanie ciasta
W pierwszej kolejności miksujemy jajko wraz z cukrem. Nie przerywając miksowania powoli dodawać należy wszystkie inne składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko oraz olej. Całość musi być zmiksowana bardzo dokładnie, by powstało z tego jednolite ciasto. Nie może być bardzo płynne, bowiem na końcu na wylane ciasto będziemy dodawać przygotowane wcześniej brzoskwinie
Ciasto należy wylać na przygotowana wcześniej blachę do pieczenia, wyłożoną oczywiście papierem do pieczenia. Na wylane ciasto układamy brzoskwinie tak, by znalazły się na całej powierzchni blachy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Gdy jest już upieczone, możemy wyciągnąć je z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie można je oczywiście już jeść. Dobrze jednak przed podaniem go na stół nieco je ozdobić. Można je posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś ozdobne dodatki. Oczywiście czekoladowe ciasto można ozdobić dekorując jego wierzch czekoladą w płynie. Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami jest przygotowane. Smacznego.