Zakwas na barszcz Przepis
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Wigilia to czas, w którym świętuje się narodziny Jezusa Chrystusa. Z tej okazji ludzie delektują się pysznymi potrawami. A barszcz jest jedną z ulubionych zup Rosjan. Ten kwaśny barszcz przyrządza się z czerwonej kapusty i podaje z chlebem.
Oto przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Najlepsze w tym przepisie jest to, że do jego wykonania nie potrzeba proszku do pieczenia ani drożdży.
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
2 średnie ziemniaki
1 marchew
3 łodygi selera naciowego
3 cebule
1/2 szklanki marchewki
1/2 szklanki rzepy
2 litry wody
1 filiżanka soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1 gałązka tymianku
Sposób przyrządzania:
1. Kapustę, ziemniaki, marchew, seler, cebulę i rzepę ugotować osobno w oddzielnych garnkach.
2. Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je na małe kawałki.
3. Gdy warzywa się ugotują, obierz rzepę i pokrój ją na małe kawałki.
4. Dodaj do wody sól, cukier, musztardę, czarny pieprz i liść laurowy.
5. Gotować tę mieszankę przez 30 minut.
6. Dodaj do garnka warzywa i gotuj przez kolejne 30 minut.
7. Podawaj gorące i pyszne.
Wnioski:
Jest to najlepszy przepis na wigilijne potrawy. Twojej rodzinie i przyjaciołom na pewno będzie smakował. Przepis ten możesz wykonać bez drożdży i proszku do pieczenia. Jest to prosty przepis do wykonania i jest świetnym sposobem na uczczenie Wigilii.
Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się ze mną.