Zakwas na barszcz Przepis

Kulinaria

Wigilia to czas, w którym świętuje się narodziny Jezusa Chrystusa. Z tej okazji ludzie delektują się pysznymi potrawami. A barszcz jest jedną z ulubionych zup Rosjan. Ten kwaśny barszcz przyrządza się z czerwonej kapusty i podaje z chlebem.

Oto przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Najlepsze w tym przepisie jest to, że do jego wykonania nie potrzeba proszku do pieczenia ani drożdży.

Składniki:

1 kg czerwonej kapusty

2 średnie ziemniaki

1 marchew

3 łodygi selera naciowego

3 cebule

1/2 szklanki marchewki

1/2 szklanki rzepy

2 litry wody

1 filiżanka soli

1 łyżka cukru

1 łyżeczka musztardy

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 liść laurowy

1 gałązka tymianku

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę, ziemniaki, marchew, seler, cebulę i rzepę ugotować osobno w oddzielnych garnkach.

2. Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je na małe kawałki.

3. Gdy warzywa się ugotują, obierz rzepę i pokrój ją na małe kawałki.

4. Dodaj do wody sól, cukier, musztardę, czarny pieprz i liść laurowy.

5. Gotować tę mieszankę przez 30 minut.

6. Dodaj do garnka warzywa i gotuj przez kolejne 30 minut.

7. Podawaj gorące i pyszne.

Wnioski:

Jest to najlepszy przepis na wigilijne potrawy. Twojej rodzinie i przyjaciołom na pewno będzie smakował. Przepis ten możesz wykonać bez drożdży i proszku do pieczenia. Jest to prosty przepis do wykonania i jest świetnym sposobem na uczczenie Wigilii.

Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się ze mną.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …