Ciasto bounty z kaszą manną

Kulinaria

Bez wątpienia wielu z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego i niebanalnego. Tradycyjne przepisy już nas nie zadowalają, dlatego przeglądamy prasę, książeczki kucharskie i internet w poszukiwaniu nowych przepisów na słodkie desery. Coraz częściej wśród nich pojawiają się ciasta, które smakiem przypominają kultowe batoniki.

Ciasto bounty z kasza manna:

Duża ilość wiórek kokosowych i krem na bazie mleczka kokosowego, coś przepysznego, dobrego dla fanów kokosa. A do tego ciasto które da się błyskawicznie przygotować. Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki oleju (może być np. rzepakowy)
  • szczypta soli

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka i cukier wraz z solą miksujemy aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Cały czas miksując do masy dodajemy olej. Mąki i kakao trzeba przesiać przez sitko. Suche składniki w kilku niedużych porcjach dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Forma do pieczenia 24×24 należy wysmarować tłuszczem bądź wyłożyć papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, około 20-30 minut.

Masa kokosowa- składniki:

  • 700 ml mleka kokosowego (najlepsze mleczko w puszcze gęste)
  • 350 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mleczko kokosowe przelewamy do garnuszka i dodajemy wiórki i kasze manną oraz cukier. Wszystko razem gotujemy, uważając aby się nie przypaliło, masa musi być gęsta. Dla osób, które nie lubią zbyt słodkiej masy można dodać mniej cukru. Gdy masa będzie gęsta dodajemy masło i gotujemy aż do rozpuszczenia. Gotową schłodzoną masę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30% (można użyć mleczka lub śmietanki kokosowej)

Śmietankę mocno podgrzewamy i wrzucamy połamaną w kawałki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na masę i równomiernie rozprowadzamy. Czekamy około 15 minut aby polewa stężała. Ciasto można dowolnie udekorować, np. płatkami kokosowymi. Ciasto bounty z kasza manna to raj dla podniebienia, a szczególnie zachwyceni będą nim wielbiciele kokosowych smaków. Delikatny smak i kremowa konsystencja plus plewa czekoladowa to idealne połączenie. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania, składające się z małej ilości warstw, dodatkowo mało pieczenia. Jest to idealne ciasto na letnie dni. Smacznego!

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …