Placki ziemniaczane grubo tarte

Kulinaria

Placki ziemniaczane dawniej gościły na stołach w polskich domach praktycznie co tydzień. Dla wielu to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wracali ze szkoły, już na podwórku było czuć ten charakterystyczny zapach. Jedni jedli placki z śmietaną inni z śmietaną i z cukrem, a jeszcze inni same. Jedzone na ciepło, dopiero co ściągnięte z patelni jak i na zimno. Tak naprawdę są idealne zawsze. Któż z nas nie chciałby odświeżyć i podkręcić tego kultowego dania ?

Tradycyjne placki ziemniaczane, które znamy są naszym rodzimym wynalazkiem, a 13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Zaś odpowiedzią na powyższe pytanie są placki ziemniaczane grubo tarte,które coraz bardziej stają się popularne w naszym kraju. Są one bardzo popularne u naszych zachodnich sąsiadów- w Niemczech.

Składniki na placki ziemniaczane grubo tarte:

  • kilogram mączystych ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak przygotować placki?

Ziemniaki należ obrać i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach do dużej miski. Po starciu najlepiej przełożyć je przez sito, położyć na garnku i delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Trzeba to zrobić tak, aby nie zniszczyć struktury ziemniaków. Odciśnięte ziemniaki przełóż z powrotem do miski, a wodzie w garnku pozostaw do odstania. Następnie obierz i zetrzyj na małych oczkach cebulę, i dodaj ją do ziemniaków. Z garnka odlej delikatnie wodę z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobie dodaj do ziemniaków i cebuli. Dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej, jajka oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko trzeba wymieszać w jednolitą masę. Następnie na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto i formuj placki. Smażyć należy je przez około 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.

Opcjonalnie do takich placków można również zetrzeć marchewkę na grubych oczkach i posiekać czosnek. To samo dotyczy przypraw- masę należy przyprawić według własnych preferencji. Ważna jest również patelnia, na której smażymy placki. Najlepiej żeby patelnia miała grube dno i nieprzywierającą powłokę. Patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać, żeby placki się nie przyklejały.

Tak przygotowane placki można zajadać z śmietaną, solo lub z gulaszem mięsnym bądź warzywnym oraz innymi dodatkami, które lubimy podkręci ich charakter jeszcze mocniej. Takie placki ziemniaczane grubo tarte są delikatne i chrupiące zarazem. Ich popularność coraz bardziej rośnie w Polsce, co jest zrozumiałe, ze względu na ich konsystencję i pewną wyjątkowość. Smacznego!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …