Kuchnia Grecka: Przepisy na Klasyczne Potrawy i Przekąski
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria

Kuchnia Grecja: Podróż kulinarne po tradycyjnych potrawach i przekąskach
Nie ma nic bardziej kuszącego niż grecka kuchnia! Z jej prostymi, ale bogatymi składnikami i wspaniałymi smakami, zawsze warto spróbować przynajmniej jednej potrawy. Choć na pierwszy rzut oka widać, że opiera się na prostocie, to jednak warto dodać, że każdy składnik jest opracowany w szczególny sposób, przynosząc pyszne i wykwintne potrawy, które często królują w naszych kuchniach. W tym artykule przyjrzymy się najlepszym przepisom na klasyczne potrawy i przekąski greckie.
Muszaki (musakas)
Muszaki to jedna z najbardziej znanych potraw greckich. Zawiera ona warstwy ziemniaków, bakłażanów, rozgniecionego mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego.
• Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 medium cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojony w drobną kostkę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 plastry pomidora
- 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 100 g tartego sera (na beszamel)
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
• Sposób przyrządzenia:
-
Oprósz pokrojone bakłażany solą i odstaw na kilka minut.
-
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek.
-
Dodaj koncentrat pomidorowy i dus przez kilka minut.
-
Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie złociste. Dodaj wino i dalej gotuj, aż alkohol odparuje.
-
Dostosuj smak przyprawiony solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
-
Wymieszaj jajka z mlekiem oraz tartym serem. Na patelni rozpuszcz masło i dodaj mąkę. Powoli wlej mleczno-jajeczną mieszankę, wmieszaj aż sorbuje i zgęści ciasto.
-
Układaj warstwy bakłażana, mięso z warzywami i beszamel. Zakończ wysypując na wierzchu posiekane orzechy włoskie.
-
Piecz przez 45-50 minut w piekarniku przy temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Souvlaki
Souvlaki to klasyczna grecka przekąska oparta na grillowanej wołowinie, kurczaku lub wieprzowinie (lub mieszance). Składniki są nakładane na małe metalowe szpadki (lub bambusowe o ile wykorzystujesz tylko jeden raz) oraz oblane oliwą z oliwek i przyprawione.
• Składniki:
- 500 g mięsa (wołowina, kurczak, wieprzowina)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
• Sposób przyrządzenia:
-
Kroimy mięso na równe kawałki o grubości około 2 cm.
-
W misce dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, zgnieciony czosnek, sól, pieprz i oregano i mieszajamy.
-
Mięso wkładamy do miski z marynatą, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Marynuj przez co najmniej 30 minut, najlepiej jednak przez całą noc w lodówce.
-
W produkcie użycie metalowych lub bambusowych szpadek. Dołącz mięso, układając kawałki równomiernie, a następnie grillujemy, obracając co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze przyrumienione po około 8 minut dla wołowiny lub wieprzowiny, a 6 minut dla kurczaka.
Pastitsio
Pastitsio to potrawa obowiązkowa podczas uroczystych okazji lub rodzinnych świąt w Grecji. Podobnie jak lasagne, składa się z pieczonej makaronowej warstwy zapieczonej z mięsnym sosem ragu oraz beszamelowym sosem na wierzchu.
• Składniki:
- 500g makaronu rurki lub kuskus
- 400g mielonej wołowiny
- 30g masła
- 30g mąki
- 3 szkl. mleka
- 1 szkl. tarty ser feta lub parmezan
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 puszka pomidorów
- 2 gwiazdkowa anyżu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
• Sposób przyrządzenia:
-
Gotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.
-
Usmaż cebulę z marchewką na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż przez 10 minut aż będzie dobrej jakości.
-
Dodaj pomidory, anyż i przyprawy, smaż przez kolejne 10 minut na niskim ogniu. Przykryj i odstaw.
-
Przygotuj sos beszamelowy, podgrzewając na garnku masło i dodając mąkę wymieszaną w gładką masę. Dodaj mleko i gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj starty ser i wymieszaj.
-
Wymieszaj jajka z mlecznym sosisko i dokładnie wymieszaj z makaronem.
-
Umieść makaron na dnie naczynia do zapiekania, weź mięso i nakładaj na makaron, a na końcu posyp całość warstw beszamelowym sosem.
-
Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza.
Taramosalata
Taramosalata to pasta z rybą, przeważnie z soloną ikry karmazynowej lub szprotki oraz oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i białkami. Nie jest to jedynie popularna przekąska w Grecji, ale sięga również bułgarskiej i tureckiej kuchni.
• Składniki:
- 150g karmazynowej nasolonej ikry lub sardyny
- 1/4-1/2 szkl mniejszej jakości oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 pokruszone kromki chleba (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
• Sposób przyrządzenia:
-
Nasilone karmazynowe ikry opłukujemy pod bieżącą wodą ,osuszamy i wyrzucamy skórki i kości.
-
Mieszamy ikry z sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek i szczyptą soli i pieprzem. Wszystko to wprowadzamy w robota kuchennego i miksujemy ok. 10 minut. Aby uzyskać dużo smaku, możemy dodać jeszcze 2-3 pokruszone kromki chleba.
-
Do naszej Taramosalaty możemy dodać posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przenosimy do naczynia, wklepując tę masę na kilka minut. W garnku mieszamy olej z oliwek z cytryną, wskazane przy wsadzaniu do słoika i schłodzenia.
Kleftiko
Kleftiko to gotowane mięso lub baranina z aromatycznymi warzywami i ziołami, przygotowane w specjalnie przygotowanych glinianych naczyniach, aż będzie gotowe do rozpadnięcia. To przygotowanie jest tajemnicą chefów, ale jest znane, że mięso jest pieczone w przedsmażanym kawałku papieru pergaminowego.
• Składniki:
- 500g mięsa wołowego lub baranina
- 2 ząbki czosnku, pokrojone
- 2 cebule, pokrojone
- 2 marchewki, pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 2 liście laurowe
- 1 szkl. białego wina
- 1/2 szkl. bulionu
- 1/4 szkl oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano
• Sposób przyrządzenia:
-
W jednej kawałki kroimy mięso lub pozostawiamy całe. Zawiń w duży kawałek papieru pergaminowego, dosłownie wplatając warzywa (w postaci pasków) do mięsa (dodawaj oliwę z oliwek, sól, mielony pieprz, suszone oregano).
-
Kiedy mięso jest gotowe, dodaj białe wino i bulion, a następnie pozostaw na około 2 godziny na wolnym ogniu (można użyć slow cookera).
-
Papiery pergaminowe można serwować na stół jako originalny talerz i przecinać je nożem odpowienie w wielkich porcjach.
Dolmades
Dolmades (ookłądies) to popularna grecka przystawka lub przekąska składająca się z liści winorośli nadziewanych przyprawionym ryżem, cebulą i różnymi warzywami, następnie posypanych cytrynowym sokiem lub oliwą z oliwek.
• Składniki:
- 24 dużych liści winorośli lub kiszonej kapusty
- 200g ryżu
- 2 cebule posiekane w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szkl. posiekanych pomidorów
- 1/2 szkl. natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- 1/szklanka bulionu
- sól, pieprz
• Sposób przyrządzenia:
-
Liście winorośli lub kapusty obtaczamy w gorącej wodzie przez 5 minut, a następnie odwadniamy i odcinamy szypułki.
-
Mieszamy ryż z cebulą, czosnkiem, pomidorami i posiekaną natką pietruszki.
-
Wkładamy po 2 łyżki tego farszu na każdy liść, zwijając w kuleczkę i układając w garnku.
-
Dodaj bulion, oliwę z oliwek, ocet i dopraw pozostałymi przyprawami.
-
Gotujemy pod przykryciem, przez około 25 -30 minut lub do czasu, gdy ryż jest miękki i gotowy.
-
Serwuj na zimno lub na ciepło z oliwą z oliwek oraz cytrynowym sokiem.
Horiatiki Salata
Horiatiki Salata to klasyczna grecka sałatka składająca się z ogórków, pomidorów, czerwonej cebuli, papryki, chleba oraz kawałków fety.
• Składniki:
- 2 i 1/2 pomidory, pokrojony na ćwiartki
- 1/2 czerwona cebula
- 1 słodka papryka, pokrojona w paski
- 1 ogórek, pokrojony w półplastry
- 100 g feta, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- kilka kawałków świeżego chleba
• Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, wrzucamy do miski. Pokrojone pomidory i fetę układamy na wierzchu.
- Do mniejszej miski dodajemy oliwę z oliwek, ocet, oregano, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Polewamy sałatkę przygotowanym Dressingiem oraz posypujemy natką pietruszki.
- Przed podaniem, posypujemy kawałkami świeżego chleba.
Podsumowanie
Grecka kuchnia to kilka prostych składników i wiele różnych, wykwintnych potraw. Zawsze warto spróbować jednej z tradycyjnych przekąsek lub dań, ponieważ oprócz zapewnienia pysznego smaku, również pozwoli Ci odbyć wyjątkową kulinarną wycieczkę do kraju mitologicznych bogów i pięknych widoków. Wielu Greków kocha jedzenie i wierzy, że to służy nie tylko zaspokojeniu potrzeby głodu, ale również nawiązywaniu i wzmacnianiu więzi rodzinnych oraz przyjaźni.