Przepis na aromatyczne i soczyste kurczak curry tikka masala z ulubionymi dodatkami

Kulinaria

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1: Przygotowanie kurczaka

Wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny i pastę curry. Pokrój kurczaka w dużą kostkę i dodaj do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę, najlepiej na całą noc, w lodówce, aby się zamarynował.

Krok 2: Smażenie kurczaka

W dużym rondlu lub wok, rozgrzej masło klarowane i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż na złoty kolor przez około 5 minut. Dodaj mielony kumin, kolendrę i cukier brązowy. Smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i sos z kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż kurczak się zetnie. Dodaj śmietanę kremówkę i ogrzej mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 3: Podanie

Podaj kurczaka curry tikka masala z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż basmati, naan, czy tzatziki.

7 sposobów na urozmaicenie kurczaka curry tikka masala:

  1. Dodaj do sosu chili, aby dodać mu ostrości.
  2. Posyp potrawę świeżą kolendrą, aby dodać jej świeżości.
  3. Podawaj z sosem mango chutney, aby dodać jej owocową nutę.
  4. Podawaj z kawałkami ananasa lub mango, aby urozmaicić smaki.
  5. Dodaj do sosu trochę mleczka kokosowego, aby dodać nutę tropikalną.
  6. Podawaj z pikantnymi papryczkami, aby dodać nutę pikantności.
  7. Podawaj z ulubionymi warzywami, aby zwiększyć ilość witamin i minerałów.
Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …