Przepisy na Domowe Konfitury i Dżemy: Smak Lata w Słoiku

Kulinaria

Domowe Konfitury i Dżemy: Smak Lata w Słoiku

Lato to czas, w którym nabieramy ochoty na soczyste owoce, aromatyczne zioła i kolorowe warzywa. Dlaczego więc nie przenieść niepowtarzalnego smaku i zapachu lata w słoiki, przygotowując domowe konfitury i dżemy? Zapraszamy do poznania kilku prostych przepisów na te wspaniałe przetwory z sezonowych produktów.

Przygotowanie owoców i podstawowe składniki

Przed rozpoczęciem przygotowywania dżemów i konfitur należy dokładnie umyć owoce i warzywa oraz obrać i usunąć pestki, jeśli konieczne. Następnie kroimy owoce na małe kawałki i przekładamy do garnka, dodając cukier zgodnie z przepisem. Do dżemów warto dodać sok z cytryny, który zapobiegnie krystalizacji cukru, a do konfitur – żelatynę lub pektynę jako naturalne zagęstniki.

Przepisy na domowe konfitury

  1. Konfitura z truskawek z imbirem i wanilią:
  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 laska wanilii

Owoce kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier, starty imbir i nasionka z laski wanilii. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut w garnku z wrzącą wodą.

  1. Konfitura z brzoskwiń z miodem i rozmarynem:
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Owoce kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier, miód i rozmaryn. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

Przepisy na domowe dżemy

  1. Dżem z jagód z cytryną i cynamonem:
  • 1 kg jagód
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jagody z cukrem i sokiem z cytryny przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy cynamon i gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

  1. Dżem z pomidorów z bazylią i imbirem:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 szklanki posiekanej bazylii

Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i starty imbir. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut, a następnie dodajemy posiekaną bazylię i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

Podsumowanie

Podstawą domowych konfitur i dżemów jest wybór świeżych, sezonowych produktów oraz staranne przygotowanie owoców. Przetwory te można z powodzeniem podawać na śniadanie czy do popołudniowej herbaty, a także użyć jako dodatek w różnych wypiekach. Wybierz jeden z naszych przepisów lub poeksperymentuj i stwórz własną wersję smakowitego przetworu z ulubionymi sezonowymi owocami!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …