Szybkie i dobre ciasto z rabarbarem
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Robi się ciepło, więc przychodzi pora na sezonowe owoce. Do najpopularniejszych oczywiście można zaliczyć rabarbar. Wiele osób szuka przepisu na ciasto, gdzie można dodać te owoce jako dodatek. Jeśli jednak nikt nie znalazł, a ma ochotę na takie, to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisany przepis na szybkie i dobre ciasto z rabarbarem. Wiadomo, że każdy szuka czegoś szybkiego. Szczególnie robią to osoby, które dużo pracują. Dlatego ten tekst jest przeznaczony właśnie dla takich osób. Warto także dodać , iż tego typu ciasta świetnie nadają się do kawy i herbaty lub na inne spotkania rodzinne.
Szybkie i dobre ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem wychodzi zawsze bardzo smaczne. Do tego jest delikatne i miękkie. Aż rozpływa się w ustach. Do tego jest bardzo puszyste i kwaskowate. Ale to dobrze, gdyż smaki się bilansują w tym przypadku. Do tego będziemy potrzebować kilka składników:
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Od czego można zacząć przygotowania? Na pewno od wyciągnięcia znacznie szybciej jajka z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Do tego trzeba także umyć, obrać i pokroić rabarbar. Liście odcinamy, a łodyżki kroimy na ok. 1/2 cm plasterki. Tortownicę, w której będziemy piec nasze ciasto należy posmarować masłem. Jednak na jej dno warto także położyć papier do pieczenia. Wszystko po to, aby ciasto się nie przykleiło do tortownicy. Zapinamy obręcz, tym samym wypuszczając papier na zewnątrz.
Do wcześniej przygotowanej miski wbijamy jajko. Do tego dodajemy cukier, najlepiej drobny oraz cukier wanilinowy. To wszystko ubijamy na bardzo puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut. W międzyczasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Gdy już krem będzie gotowy to dodajemy stopniowo, bardzo cienkim strumieniem olej. Jednak trzeba pamiętać, aby cały czas miksować.
Do kolejnej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. To wszystko trzeba ze sobą wymieszać. Teraz wystarczy przesiać ok. 1/3 mąki do wcześniej ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Do tego dodajemy drugą część mąki i znów zmiksujemy jak poprzednio. Teraz kolejna porcja mąki i znów miksujemy, aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy tam ciasto. Następnie wykładamy na wierzch rabarbar i posypujemy cynamonem. Tak przygotowane ciasto należy włożyć na nagrzanego już wcześniej piekarnika. Ciasto pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto trzeba wyciągnąć z piekarnika na blati posypać cukrem pudrem jak przestygnie.