Szybkie i dobre ciasto z rabarbarem

Kulinaria

Robi się ciepło, więc przychodzi pora na sezonowe owoce. Do najpopularniejszych oczywiście można zaliczyć rabarbar. Wiele osób szuka przepisu na ciasto, gdzie można dodać te owoce jako dodatek. Jeśli jednak nikt nie znalazł, a ma ochotę na takie, to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisany przepis na szybkie i dobre ciasto z rabarbarem. Wiadomo, że każdy szuka czegoś szybkiego. Szczególnie robią to osoby, które dużo pracują. Dlatego ten tekst jest przeznaczony właśnie dla takich osób. Warto także dodać , iż tego typu ciasta świetnie nadają się do kawy i herbaty lub na inne spotkania rodzinne.

Szybkie i dobre ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem wychodzi zawsze bardzo smaczne. Do tego jest delikatne i miękkie. Aż rozpływa się w ustach. Do tego jest bardzo puszyste i kwaskowate. Ale to dobrze, gdyż smaki się bilansują w tym przypadku. Do tego będziemy potrzebować kilka składników:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Od czego można zacząć przygotowania? Na pewno od wyciągnięcia znacznie szybciej jajka z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Do tego trzeba także umyć, obrać i pokroić rabarbar. Liście odcinamy, a łodyżki kroimy na ok. 1/2 cm plasterki. Tortownicę, w której będziemy piec nasze ciasto należy posmarować masłem. Jednak na jej dno warto także położyć papier do pieczenia. Wszystko po to, aby ciasto się nie przykleiło do tortownicy. Zapinamy obręcz, tym samym wypuszczając papier na zewnątrz.

Do wcześniej przygotowanej miski wbijamy jajko. Do tego dodajemy cukier, najlepiej drobny oraz cukier wanilinowy. To wszystko ubijamy na bardzo puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut. W międzyczasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Gdy już krem będzie gotowy to dodajemy stopniowo, bardzo cienkim strumieniem olej. Jednak trzeba pamiętać, aby cały czas miksować.

Do kolejnej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. To wszystko trzeba ze sobą wymieszać. Teraz wystarczy przesiać ok. 1/3 mąki do wcześniej ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Do tego dodajemy drugą część mąki i znów zmiksujemy jak poprzednio. Teraz kolejna porcja mąki i znów miksujemy, aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy tam ciasto. Następnie wykładamy na wierzch rabarbar i posypujemy cynamonem. Tak przygotowane ciasto należy włożyć na nagrzanego już wcześniej piekarnika. Ciasto pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto trzeba wyciągnąć z piekarnika na blati posypać cukrem pudrem jak przestygnie.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …