Przystawki z ogórka
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Przygotowując uroczysty posiłek, lub po prostu dania na imprezę, wiele osób zastanawia się nad tym jakie przystawki podać. Sa one istotne. Goście chętnie będą po nie sięgać w dowolnej chwili, mając świadomość, że będzie pyszne, przystawka zaś bez wątpienia nie będzie sycąca. Rozwiązaniem tu mogą być przystawki z ogórka. Pomysłów na nie jest bardzo dużo. Ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia.
Jak przygotować przystawki z ogórka?
W przystawkach z ogórka bardzo ważny jest farsz, który do ogórka dodamy. Można go dodawać na dwa sposoby. Najpopularniejszym jest rozkrojenie ogórka wzdłuż, wydłubanie części miąższu, by z polówek ogórka powstały swego rodzaju łódki i pokrojenie ich w kilkucentymetrowe części. Na tak przygotowanego ogórka można dodawać różnego rodzaju farsze i inne dodatki. Można też pokusić się o pokrojenie ogórka w bardzo cienkie warstwy, wręcz przezroczyste i zawijanie w nie farszu. jedna i druga opcja jest warto rozważenia, choć oczywiście pierwsza jest dużo łatwiejsza i mniej czasochłonna. Jaki farsz można dodawać? Pomysłów jest wiele. Od mięsnego po farsz z dodatkiem ryżu czy kaszy. Doskonale smakują też przystawki z ogórka z farszem, którego główną częścią jest ser – na przykład serek sojowy. Jak przygotować takie przystawki?
Potrzebne produkty
Konieczny jest oczywiście gruby i długi ogórek. Powinien być świeży i twardy. Ten, który jest już miękki, będzie smakować o wiele gorzej. Niezbędne będą przyprawy czyli sól i pieprz do smaku. Można też użyć odrobiny papryki w proszku. Ją jednak należy posypać już przygotowane przystawki. Oprócz smaku papryka nada też przystawkom inny wygląd. Staną się bardziej wyraziste, kolorowe.
Aby serek smakował inaczej, konieczne jest też dodanie do niego koperku lub szczypiorku. Przed dodaniem go do serka trzeba oczywiście koperek lub szczypiorek posiekać. Tak przygotowany dodajemy do serka i mieszamy, by znalazł się w każdej jego części. Dobrze jest, jeśli taki farsz postoi kilkanaście minut. Aromat koperku lub szczypiorku rozejdzie się w tej sytuacji po całym serku.
Jeśli zdecydowaliśmy się na przystawki z przekrojonego wzdłuż ogórka, przygotowanie ich jest banalnie proste. Farsz po prostu wkładamy w wydrążone miejsca ogórka. Powinno być go tyle, by z ogórka nie spadał, jednak ilość powinna być zauważalna. Tak przygotowane przystawki można posypać papryką w proszku lub innymi przyprawami. Można też oczywiście posypać je posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i udekorować liskami koperku. Fajnym pomysłem jest także dodanie na wierzch jeszcze czegoś – choćby kawałków żółtego sera lub odrobiny szynki lub innego mięsa.