Przepyszne ciasto wegańskie z mlekiem kokosowym
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Każdy wie, że ciasta to bardzo popularny deser. Jednak co zrobić jeśli ktoś jest weganinem? Czy takie osoby muszą zrezygnować z ciast? Oczywiście, że nie. Jednak dla takich osób są stworzone inne ciasta. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na ciasto wegańskie z mlekiem kokosowym. Jednak można dodać, iż nie tylko weganin może jeść to ciasto. Mogą je jeść także inni. Jeśli jednak ktoś jeszcze nigdy nie słyszał o takim cieście to właśnie warto zapoznać się z treścią przepisu. Być może okaże się na tyle interesujący, że ktoś zdecyduje się na jego samodzielne wykonanie w domu.
Przepyszne ciasto wegańskie z mlekiem kokosowym
Warto dodać, iż ciasto to jest bardzo smaczne i proste do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Dodatkowo jest szybkie do zrobienia. Zanim jednak przejdziemy do omawiania przepisu na to ciasto, warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Produkty potrzebne to:
- 200 g mąki,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 300 ml mleka kokosowego,
- 1 i 1/2 łyżki kakao,
- czekolady,
Jak już wszystko mamy gotowe, czas przejść do przygotowania ciasta. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od tego, że musimy do przygotowanej miski wsypać mąkę. Następnie dodajemy inne składniki: wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko ze sobą mieszamy, tak aby się produkty połączyły. W międzyczasie podgrzewamy w małym garnku mleko kokosowe. Musi się rozpuścić.
Teraz trzeba odmierzyć potrzebną ilość, dodać do suchych składników i wymieszać wszystko łyżką. Kolejnym krokiem jest przygotowanie małej tortownicy i wyłożenie jej dna papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Następnie do tortownicy wlać ciasto. Najlepiej tak 2/3 ciasta. Do masy, która została należy dodać kakao. Wszystko mieszamy. Wykładamy łyżką, punktowo na masę białą. Następnie patyczkiem robimy 2 – 3 ósemki w cieście. Tak przygotowane ciasto trzeba wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je przez około 45 minut. Warto po tym czasie sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Jeśli będzie surowe to należy jeszcze trochę przytrzymać, a jeśli dobre to można już wykładać. Ważne jest to, iż jeśli pieczemy swoje ciasto w większej tortownicy to ciasto powinno się upiec znacznie szybciej. Na gotowe ciasto, które wykładamy na blat lejemy polewę. Robimy ją z mleka kokosowego i roztopionej czekolady.
Jak widać ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. Naprawdę warto.