Omlet biszkoptowy na słono. Pyszny i sycący
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Omlety można przygotowywać na wiele sposobów. Oczywiście najbardziej popularne są omlety na słodko. Warto jednak zdecydować się na przygotowanie ich nieco inaczej – na słono. Tego rodzaju omlety mozna udekorować dodatkami, które do omletów na slłdko nie pasują. Przykładem tu są różnego rodzaju warzywa, delikatne mięso lub aromatyczne i nieco ostre przyprawy. Dobrze, jeśli taki omlet będzie miał wygląd biszkopta. Jak przygotować omlet biszkoptowy na słono?
Przygotowanie jest szybkie i łatwe
Czas przygotowania takiego omleta jest bardzo krótki. Może więc to być danie przygotowywane pod wpływem chwili. Idealne na drugie śniadanie, jak i dla zaspokojenia głodu bez względu na porę. Czas przygotowania takiego omleta nie powinien być dłuższy niż kilka minut. Warto jednak pamiętać o jednym. Konieczna jest dobra patelnia. Idealna jest taka, do której dna nic nie przywiera. Przykładem jest tu patelnia teflonowa.
Omlet na słono. Potrzebne składniki
Do przygotowania omleta konieczne są jajka. Aby usmażyć taki, który jest średniej wielkości i grubości wystarczą dwa. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć więcej jajek. Wtedy omlet będzie większy i grubszy. Decydując się na użycie większej ilości jajek, trzeba pamiętać o tym, że ciasta będzie też więcej. Nie może jednak być go na patelni za dużo, bowiem omlet trudno będzie usmażyć. Jesli więc decydujemy się na więcej jajek, warto wybrać większą patelnię.
Do dwóch jajek niezbędne jest dodanie dwóch łyżek mąki pszennej. Jeśli jajek będzie więcej, to rzecz jasna i mąki nalezy dodać odpowiednio dużo. Przy czterech jajkach konieczne więc będzie dodanie czterech łyżek mąki pszennej. Jesli ma to być omlet na słono, niezbędne jest dodanie do mąki soli. Dobrym wyborem jest sól ziołowa, może jednak też być i zwykła. Cio, którzy lubią omlety bardziej przyprawione, mogą do mąki z solą dodać także inne przyprawy.
Przygotowanie omleta
Jajka nalezy rozbić, białka wraz z żółtkami zaś wrzucić do głębszej miseczki, po czym ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany z żółtek i białek dodajemy mąkę wraz z solą. Całość trzeba delikatnie wymieszać. Gdy ciasto na omlet jest gotowe, można przystąpić do rozgrzewania patelni. Idealne do smażenia omletów jest masło klarowane, można jednak też roztopić na patelni inny tłuszcz. Gdy patelnia jest już dobrze rozgrzana, wlewamy ciasto i smażymy omleta na wolnym ogniu, uważając by go nie przypalić. Jeśli omlet zarumieni się z jednej i z drugiej strony, można zdjąć go z patelni i przełożyć na talerz. Dekoracją i dodatkiem na talerzu mogą być jakieś warzywa lub mięso. Omlet biszkoptowy na słono jest gotowy. Smacznego.