Bagietka faszerowana
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Bagietki to rodzaj pieczywa, które zna każdy z nas. Większość osób je też uwielbia. Idealne na poranne śniadanie i nie tylko. Można jeść je z masłem i innymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest jednak przygotowanie ich w inny sposób. Faszerowane bagietki – bo o tym sposobie mowa – to opcja, na którą warto się zdecydować. Pomysłów na faszerowane bagietki jest bardzo dużo. Większość polega na dodaniu farszu do bagietek, jednak bez ich ponownego pieczenia. Faszerowane bagietki z dodatkiem boczku trzeba jednak dodatkowo podpiec. Bagietka faszerowana. Jak ją przygotować?
Potrzebne produkty
– bagietki. 3 sztuki
– serek śmietankowy. 500 g
– 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
– po 200 gram serów cheedar i mozarella
– sól i pieprz do smaku
– co najmniej 30 plasterków boczku. Może też być inna wędlina w plastrach. To zależy od naszych upodobań
Jak przygotować faszerowane bagietki?
W pierwszej kolejności do miski wsypujemy produkty sypkie, a więc sery cheedar i mozarella, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy do tego serek śmietankowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy, by każdy składnik był w każdej części masy.
Bagietki przekroić trzeba poziomo. Usuwany środek z bagietek. Tak powstanie miejsce, do którego włożymy farsz.
Wydrążone miejsca w bagietkach wypełniamy farszem, obie połówki bagietki składamy ze sobą. Teraz konieczne jest owinięcie bagietki plastrami boczku. Warto to zrobić bardzo dokładnie, by pokryć boczkiem każdą część bagietki tak, aby nie odwinął się on podczas pieczenia czy też w trakcie spożywania
Bagietki zawinięte w w boczek w plastrach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec je należy przez około 20 minut. Gdy boczek już się zarumieni z każdej strony, to znak, że bagietka jest upieczona. Można ją wyciągnąć ostrożnie z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie by upieczone bagietki dodatkowo udekorować lub przyprawić, posypując wierch wybraną przyprawą. Można też pokusić się o inne rozwiązanie, a mianowicie posypanie gorącej jeszcze bagietki odrobiną żółtego sera lub położenie na jej wierzch sera w długich plastrach. Pod wpływem gorąca ser się roztopi. Spowoduje to, że bagietka będzie jeszcze ładniejsza i smaczniejsza.
Tak przygotowane bagietki można podawać jako danie główne, albo przystawkę. Oczywiście nie trzeba jeść tylko bagietek. Można przegryzać nimi inne danie. Bagietka faszerowana idealna jest jako pieczywo do zup typu grochówka czy fasolówka. Tak przygotowane bagietki należy zjeść na świeżo.