Kurczak z serem pleśniowym
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Ser pleśniowy to przede wszystkim charakterystyczny zapach i smak. Nie każdy za nim przepada, ale też wiele osób nie wie, że w połączeniu z różnymi dodatkami podkreśla smak potraw. Wielu ludzi również nie wie, że ser pleśniowy jest skarbnicą wielu elementów odżywczych potrzebnych człowiekowi.
Ser pleśniowy właściwości:
Ser pleśniowy jak wszystkie sery powstaje z mleka krowiego, owczego lub koziego. Jest skarbnicą łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka ale nie tylko. Sery te są bogate w witaminy z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K. Zawierają dużo fosforu i wapnia czyli podstawowych elementów budulcowych kości i zębów. Sery pleśniowe bogate są w podstawowe elektrolity, które potrzebne są człowiekowi: sód, potas, magnez. Ale to nie wszystko, bo zawierają w sobie aminokwas nazwany tyrozyną, która wprawia nasz organizm w dobry nastrój, niweluje stres i zmęczenie. Niestety, pomimo swojej bogatej zawartości w dalszym ciągu jest to produkt wysokokaloryczny, zawierający dużo soli. Wymagany jest rozsądek w spożywaniu sera pleśniowego. Sera pleśniowego nie powinny spożywać kobiety w ciąży.
Kurczak z serem pleśniowym
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 120 g sera pleśniowego (może być z niebieską pleśnią, albo delikatniejszy camembert)
- około 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- około 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego
- mały por
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz
- opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie już zarumieniony należy dodać por (może być także cebula), a po chwili posiekany czosnek. Smażyć tak kilka minut i zalać wodą albo bulionem, tak aby zakryć składniki- dusić do miękkości.
- Następnie trzeba dodać mleko lub śmietankę i kawałki sera pleśniowego. Ser najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję i smak sosu. Zawsze można dodać mniej sera. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby za rzadki można do zagęścić dodając rozrobioną mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody lub mleka. Na koniec doprawić sos do smaku.
Propozycja podania: z kaszą, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Po porostu na co mamy ochotę. Do sosu zawsze można dorzucić swoje ulubione dodatki, np. paprykę, cukinię, szpinak i inne.
Nudna pierś z kurczaka może stać się prawdziwym niebem w gębie dzięki właśnie takim przepisom. Kurczak z serem pleśniowym zagości na waszych stołach i będzie cieszył podniebienia całej rodziny. Zaskoczy nie jedną osobę swoim wyjątkowym, ekskluzywnym smakiem. Zajadać będą się nim i dorośli i dzieci. Smacznego!