Kuchnia marokańska: przepisy na tajine i couscous

Kulinaria

Kuchnia marokańska: smak i historia

Kuchnia marokańska to jedna z najciekawszych i najbardziej urozmaiconych kuchni świata, bogata w aromatyczne zioła, przyprawy i różnorodne składniki. Charakterystyczne dla niej są przygotowywane w specjalnym garnku tajine dania, pyszne i pożywne danie z kaszy semolinowej – couscous oraz słodkie wypieki, takie jak słynne ciastka makruty. To także kuchnia, której historia sięga czasów starożytnych, obok której przemijały kolejne panowania i dzieje.

Tradycyjna tajine – jak smakuje Maroko?

Tajine to garnek gliniany z charakterystycznym stożkowym wieczkiem, w którym najczęściej gotowane są mięsa, warzywa oraz owoce. Charakterystyczny smak dania tajine pochodzi z dodanych do potrawy przypraw, takich jak imbir, cynamon, kardamon, kurkuma i safran. Głównymi składnikami tajine są często mięsa – baranina, kurczak, indyk, jagnięcina, ale również ryby i owoce morza. W Maroku danie to podawane jest zazwyczaj w sobotnią lub niedzielną porę obiadową, często przygotowywane w domu dla rodziny i bliskich.

Jak przygotować tajine krok po kroku?

  1. Najważniejszym krokiem jest wybór odpowiednich składników. Najlepiej wybierać świeże i sezonowe produkty, takie jak mięso, ryby, warzywa, owoce i orzechy.
  2. Składniki dobrze wymieszać i umieścić w garnku tajine, chociaż równie dobrze sprawdzi się zwykła patelnia czy rondel.
  3. Następnie należy dodać przyprawy – w zależności od gustu, na przykład dziką miętę, kolendrę, mielony cynamon, imbir, sól i kolorową paprykę.
  4. Na koniec garnek przykryć stożkowym wieczkiem i gotować na małym ogniu przez około godzinę lub dłużej – czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i warzyw.

Couscous – danie z kaszy semolinowej

Couscous to danie tradycyjne dla krajów Afryki Północnej, w tym Maroka. Kasza semolinowa, którą w skrócie nazywamy couscous, jest podsuszana, a następnie parzona w specjalnym naczyniu, tzw. couscousier. Do tego dania podaje się często mięso, warzywa, ciecierzycę, a także rodzynki, migdały i owoce cytrusowe.

Jak przygotować couscous krok po kroku?

  1. Do salaterki wlać szklankę wrzącej wody oraz oleju lub masła.
  2. Odstawić na 5-10 minut, aż woda zostanie wchłonięta.
  3. Następnie wlać znowu szklankę wody, dodać przyprawy – tatar, cynamon, papryka i sól.
  4. Wsypać do salaterki kaszę semolinową, wymieszać łyżką.
  5. Przykryć wieczkiem i odstawić na 10-15 minut, aż kasza napęcznieje.
  6. Na koniec rozdrobnione orzechy, warzywa, ciecierzycę i mięso dodaje się bezpośrednio na wierzch kaszy.

Najlepsze marokańskie słodkości

Kuchnia marokańska słynie również z wyjątkowych, słodkich wypieków, takich jak makruty, czyli tradycyjne ciastka z ciasta filo nadziewane datami, migdałami lub orzechami ziemnymi. Innym popularnym przysmakiem są słodkie placki, zwane baghrir, czyli marokańskie bliny z miodem i masłem orzechowym.

Podsumowanie

Kuchnia marokańska to nie tylko pyszne dania, ale również bogactwo kultury i tradycji. Tajine, couscous i różnorodne słodkości to tylko niektóre z elementów zapierającej dech w piersiach kuchni Maroka. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję spróbować tego wyjątkowego smaku, docenisz niepowtarzalny charakter, a jej przyprawy porwą Cię w podróż po krajach Północnej Afryki.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …