Kuchnia marokańska: przepisy na tajine i couscous
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kuchnia marokańska: smak i historia
Kuchnia marokańska to jedna z najciekawszych i najbardziej urozmaiconych kuchni świata, bogata w aromatyczne zioła, przyprawy i różnorodne składniki. Charakterystyczne dla niej są przygotowywane w specjalnym garnku tajine dania, pyszne i pożywne danie z kaszy semolinowej – couscous oraz słodkie wypieki, takie jak słynne ciastka makruty. To także kuchnia, której historia sięga czasów starożytnych, obok której przemijały kolejne panowania i dzieje.
Tradycyjna tajine – jak smakuje Maroko?
Tajine to garnek gliniany z charakterystycznym stożkowym wieczkiem, w którym najczęściej gotowane są mięsa, warzywa oraz owoce. Charakterystyczny smak dania tajine pochodzi z dodanych do potrawy przypraw, takich jak imbir, cynamon, kardamon, kurkuma i safran. Głównymi składnikami tajine są często mięsa – baranina, kurczak, indyk, jagnięcina, ale również ryby i owoce morza. W Maroku danie to podawane jest zazwyczaj w sobotnią lub niedzielną porę obiadową, często przygotowywane w domu dla rodziny i bliskich.
Jak przygotować tajine krok po kroku?
- Najważniejszym krokiem jest wybór odpowiednich składników. Najlepiej wybierać świeże i sezonowe produkty, takie jak mięso, ryby, warzywa, owoce i orzechy.
- Składniki dobrze wymieszać i umieścić w garnku tajine, chociaż równie dobrze sprawdzi się zwykła patelnia czy rondel.
- Następnie należy dodać przyprawy – w zależności od gustu, na przykład dziką miętę, kolendrę, mielony cynamon, imbir, sól i kolorową paprykę.
- Na koniec garnek przykryć stożkowym wieczkiem i gotować na małym ogniu przez około godzinę lub dłużej – czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i warzyw.
Couscous – danie z kaszy semolinowej
Couscous to danie tradycyjne dla krajów Afryki Północnej, w tym Maroka. Kasza semolinowa, którą w skrócie nazywamy couscous, jest podsuszana, a następnie parzona w specjalnym naczyniu, tzw. couscousier. Do tego dania podaje się często mięso, warzywa, ciecierzycę, a także rodzynki, migdały i owoce cytrusowe.
Jak przygotować couscous krok po kroku?
- Do salaterki wlać szklankę wrzącej wody oraz oleju lub masła.
- Odstawić na 5-10 minut, aż woda zostanie wchłonięta.
- Następnie wlać znowu szklankę wody, dodać przyprawy – tatar, cynamon, papryka i sól.
- Wsypać do salaterki kaszę semolinową, wymieszać łyżką.
- Przykryć wieczkiem i odstawić na 10-15 minut, aż kasza napęcznieje.
- Na koniec rozdrobnione orzechy, warzywa, ciecierzycę i mięso dodaje się bezpośrednio na wierzch kaszy.
Najlepsze marokańskie słodkości
Kuchnia marokańska słynie również z wyjątkowych, słodkich wypieków, takich jak makruty, czyli tradycyjne ciastka z ciasta filo nadziewane datami, migdałami lub orzechami ziemnymi. Innym popularnym przysmakiem są słodkie placki, zwane baghrir, czyli marokańskie bliny z miodem i masłem orzechowym.
Podsumowanie
Kuchnia marokańska to nie tylko pyszne dania, ale również bogactwo kultury i tradycji. Tajine, couscous i różnorodne słodkości to tylko niektóre z elementów zapierającej dech w piersiach kuchni Maroka. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję spróbować tego wyjątkowego smaku, docenisz niepowtarzalny charakter, a jej przyprawy porwą Cię w podróż po krajach Północnej Afryki.