Sałatka z burakami i papryką

Kulinaria

Co do obiadu? Może buraczki? Kto z nas często nie zadaje sobie takiego pytanie przygotowując obiad dla całej rodziny. Kto z nas nie myśli o tym przygotowując zapasy na zimę. Właśnie ilekroć o tym myślimy zazwyczaj stawiamy na klasykę, czasami eksperymentujemy i dodajemy coś od siebie, bądź przeglądamy poradniki i szukamy nowych smaków.

Buraki właściwości:

Warzywo na co dzień nie docenianie i szkoda, bo zawiera wiele elementów odżywczych i leczniczych. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, cynk. Jego wartości dopełniają mało znane pierwiastki cez oraz rubid. Dodatkowo to czerwone okrągłe warzywo zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Buraki podnoszą odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Warzywo stosowane jest też często w walce z otyłością i nadwagą.

Właściwości papryki:

Papryka słynie z bogactwa w prowitaminę A, jest również dobrym źródłem witaminy E i C. Zawiera w sobie kwas foliowy. Papryka zawiera w sobie płonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Witaminy zawarte w warzywie poprawiają naszą odporność, stan skóry, włosów czy paznokci.

Sałatka z burakami i papryką:

Składniki na sałatkę:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżki soli

Jak wykonać sałatkę ?

  • Buraki dokładnie wyszorować, umyć i ugotować w skórce do miękkości w osolonej wodzie. Buraki należy umieścić w szerokim garnku i zalać wodą, po ugotowaniu należy je wyjąć i lekko przestudzić a następnie obrać. Następnie buraki trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ocet, olej, cukier i wodę zagotować wraz z solą zagotować.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gotującej się zalewy, gotować tak przez około 10 minut. Po tym czasie do zalewy dorzucić buraczki i dalej gotować przez 10 minut.
  • PO tym czasie gorące buraczki należy przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.

     

Uwaga:

 

  • Można też upiec buraki w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do około 190°C. Czas pieczenia jest różny w zależności od odmiany buraków i ich wielkości.
  • Podany sposób nie wymaga dalszej pasteryzacji.
  • Z podanych składników wychodzi około 10 słoików 500ml

Prosty przepis, wymaga poświęcenia trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest tego warta. Niepowtarzalny smak, bogactwo witamin i składników odżywczych. Sałatka z burakami i papryką będzie nas zachwycać zimową porą i przypominać o ciepłych letnio-jesiennych dniach.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …