Łopatka wieprzowa z pieczarkami, papryką i brokułem

Łopatka wieprzowa z pieczarkami, papryką i brokułem

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 duża czerwona mięsista papryka,
  • 1 brokuł (500 g),
  • 6 łyżek oleju,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • sól,

Wykonanie:

Łopatkę kroimy w cienkie ok. 0,5 cm plastry, obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na dużym płomieniu. Plastry nie powinny za bardzo nachodzić na siebie, żeby mogły się obsmażać, a nie puszczać dużo płynu. Pod koniec obsmażania dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy dolewamy ½ szklanki wody, przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 15 minut na termoobieg. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Z brokuła odcinamy różyczki, wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po tym czasie wyjmujemy brokuła i przekładamy do zimnej wody z kilkoma kostkami lodu. Dzięki temu brokuł zachowa piękny, zielony kolor. Pieczarki obieramy, ogonki kroimy w plasterki, kapelusze, jeśli są duże kroimy na 4 części, malutkich nie kroimy. Paprykę kroimy w mniejsze paski. Wyjmujemy mięso z piekarnika, przekładamy bez tłuszczu do miski. Na tłuszczu po mięsie smażymy pieczarki, następnie dodajemy paprykę i smażymy do momentu zeszklenia się papryki. Dodajemy odsączonego brokuła, mieszamy, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, mieszamy, dodajemy z powrotem usmażone mięso. Mieszamy, smażymy 2 minuty, w razie potrzeby mocniej doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *