Przepis na smakowite i sycące zapiekanki makaronowe z mięsem i ulubionymi dodatkami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Smakowite i sycące zapiekanki makaronowe z mięsem i ulubionymi dodatkami
Zapiekanki makaronowe to pyszne danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Łączą w sobie smak makaronu, mięsa, warzyw i ulubionych dodatków. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która zaspokoi nawet największy głód. Przygotowanie zapiekanki makaronowej jest proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Poniżej przedstawiam przepis na smakowite i sycące zapiekanki makaronowe z mięsem i ulubionymi dodatkami.
Potrzebne składniki:
- 500 g makaronu penne
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia
-
Makaron penne gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i przekładamy do miski.
-
W rondlu rozpuszczamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż będą miękkie i transparentne. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni.
-
Papryki i cukinie kroimy w pióra. Dodajemy je do mięsa i smażymy około 10 minut. Dolewamy pomidory krojone i dusimy jeszcze przez 5 minut.
-
Wymieszane składniki mięsne przekładamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
-
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym.
-
Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż ser się rozpuści i zrobi się rumiany.
-
Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez kilka minut. Podajemy na talerzu.
Ulubione dodatki do zapiekanki makaronowej
Zapiekanka makaronowa to klasyczne danie, ale można je urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka propozycji:
-
Szpinak i fetę – do mięsa dodać kilka garści świeżego szpinaku i 100 g fety. Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i oregano.
-
Kiełbasa i paprykę – do mięsa dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
-
Kurczak i brokuły – do mięsa dodać pokrojone w małe kawałki piersi z kurczaka oraz ugotowane na parze brokuły. Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
-
Pieczarki i kukurydzę – do mięsa dodać pokrojone w plastry pieczarki oraz konserwowaną kukurydzę. Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią.
-
Pomidory i mozzarellę – zmienić pomidory krojone na pomidory suszone krojone w drobną kostkę. Do mięsa dodać pomidory oraz kawałki mozzarelli. Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Podsumowanie
Zapiekanki makaronowe to uniwersalne danie, które zadowoli każdego smakosza. Przygotowanie zapiekanki nie jest trudne, a składniki można dowolnie modyfikować. Możemy dodawać mięso, warzywa, sery i ulubione przyprawy. Efekt końcowy zawsze wyjdzie smaczny i sycący. Wystarczy tylko kilka składników i kilkadziesiąt minut w kuchni, żeby cieszyć się pyszną zapiekanką makaronową.