Kuchnia norweska: przepisy na ryby i owocowe desery
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kuchnia Norweska: Ryby i owocowe desery
Norwegia to kraj, który kojarzy się przede wszystkim z pejzażami z lodem, fiordami i złotą aurorą borealną. Jednym z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych elementów norweskiej kultury jest jedzenie. Podobnie jak w innych krajach regionu Skandynawskiego, norweska kuchnia opiera się przede wszystkim na łowieniu ryb i spożywaniu owoców leśnych. W tym artykule przedstawimy przepisy na najlepsze norweskie ryby i przysmaki owocowe deserowe.
- Kuchnia Norweska
Kuchnia Norweska to jedna z najsłynniejszych kuchni na świecie i po raz pierwszy została oficjalnie pochwalona na początku XIX wieku. Norwegia znana jest z ryb, które są podstawą diety tamtejszych mieszkańców. Owoce morza, takie jak łosoś, halibut lub sardynki, często podawane są w tradycyjnych potrawach. Norwegia jest również znana z bogactwa owoców leśnych, takich jak maliny, borówki i jeżyki, które są powszechnie stosowane w tradycyjnych norweskich deserach. Oczywiście, do jedzenia w Norwegii potrzeba dobrego piwa lub wina.
- Najpopularniejsze Norweskie ryby
Łosoś, dorsz i halibut uchodzą za najpopularniejsze ryby w Norwegii. Dorsz na surowo z cebulą i śmietaną to chyba najbardziej tradycyjna dania, ale dorsz z piekarnika lub grillowany także z chęcią zamawiany jest przez Norwegów do przeróżnych potraw. Łosoś, z powodu wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, jest również bardzo popularnym składnikiem w norweskiej diecie. Norweskie łosośnie to jedne z najlepszych na świecie – światło dziennie jest miejscem w którym żyją i rosną.
- Dania z ryb w Norwegii
W Norwegii bezsprzecznie najpopularniejszym daniem rybnym jest torsk, czyli dorsz, który podany jest w różnych wariacjach na ciepło i zimno, ale nie trudno zauważyć, że preferujemy go w wersji na ciepło. Smakuję na przykład w formie pieczonej z masłem, boczkiem i cebulą a najlepszym dodatkiem będą zawsze ziemniaki. Innym popularnym danie jest laks, czyli łosoś – grillowany albo marynowany, wędzony lub podawany na surowo przyprawiony solą i cebulą, często z dodatkiem kwasnej śmietany i pieczywa.
- Norweskie desery bez dodatku cukru
Norwegia jest również znana z pysznych deserów, w których używane są owoce leśne. Borówki, maliny, jeżyki i borówki amerykańskie to podstawowe składniki deserów w Norwegii. Przygotowanie deserów z owoców leśnych nie wymaga dodatku cukru, ponieważ one same są słodkie i pełne smaku. Najbardziej znane norweskie desery to kuleczki ryżowe z malinami i winem ciemnym.
- Norweskie desery z owocami leśnymi
W Norwegii tradycyjne desery z owocami leśnymi należy do bardzo łatwych w przygotowaniu. Sernik z malinami to świetny wybór, ale równie zachwycający jest pudding ryżowy z jagodami czy kluski z jagodami. Do przygotowania deserów w Norwegii bardzo często używa się jagód, malin, borówek i chaberów.
- Norweskie desery z owocami cytrusowymi
Ponieważ Norwegia nie jest krajem cytrusowym, zdarza się czasami, że przygotowuje się desery z aromatem cytrusów. Jednym z przykładów jest ziarnisty sernik z pomarańczami, który jest słodki i niezwykle kremowy. Innym przykładem jest mus z cytryn slabutkowy, który jest bardzo oryginalny.
- Podsumowanie
Norweskie ryby i desery z owocami leśnymi są jednymi z najsmaczniejszych na świecie. Norwegia oferuje szeroką gamę przepisów na dania rybne i desery, które wyróżniają się swoim oryginalnym stylem. Najważniejsze w norweskiej kuchni jest to, że jest ona zdrowa i wykonana z naturalnych składników, co jest znaczące w dzisiejszych czasach. Przepisy na norweskie potrawy można znaleźć w książkach kucharskich, ale warto poszukać w Internecie, ponieważ są tam dostępne oryginalne przepisy, często poza tradycyjnymi wyborami.