Jak zrobić wykwintne i eleganckie makaronowe ravioli z ulubionym nadzieniem
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Ravioli to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej, która zachwyca swoim smakiem, aromatem i wyglądem. To małe, kieszonkowe pierożki zrobione z makaronu, które można wypełnić ulubionym nadzieniem. Jeśli marzysz o tym, by stworzyć ich wykwintną i elegancką wersję, to warto przeczytać ten artykuł. Poniżej przedstawiamy krok po kroku instrukcję, która pomoże Ci w przygotowaniu makaronowego ravioli.
-
Wybierz ulubione nadzienie
Pierwszym krokiem jest wybór ulubionego nadzienia. Możesz wybrać mięsne wypełnienie z mielonego mięsa, drobiu, tuńczyka lub warzywną wersję z szpinakiem, serem lub suszonymi pomidorami. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Pamiętaj jednak, że nadzienie powinno mieć gładką konsystencję. -
Przygotuj makaron na pierogi
Następnie przygotuj ciasto na ravioli. Będziesz potrzebował mąki, jajek, oliwy z oliwek, wody i soli. Zmieszaj składniki i wyrób ciasto. Następnie zostaw je na 30 minut, pokrywając folią spożywczą. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto, aż uzyskasz cienkie płaty. -
Wypełniaj nadzieniem
Każdy płat na ravioli powinien być wyłożony równomiernie ulubionym nadzieniem, ale pamiętaj, że nie może być go za dużo, ponieważ w takim przypadku ravioli nie zrobią się równomiernie. Umieść kolejny płat ciasta na wierzchu i wymieszaj dokładnie brzegi, aby zrobić małe kieszonki z nadzieniem. -
Pokrój ravioli
Za pomocą specjalnej formy lub szklanki, wytnij ravioli. Dbaj o to, aby wycinanie losowo nie uszkadzało zawartości nadzienia. -
Gotuj ravioli
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól do smaku. Umieść ravioli w gotującej się wodzie i gotuj od 3 do 5 minut. Po ugotowaniu ravioli powinny wypłynąć na powierzchnię. -
Serwuj ravioli
Możesz podawać ravioli gotowe z ulubioną warzywną lub mięsną wersją sosu. Możesz też posypać je tartym serem i ozdobić liśćmi świeżej bazylii. -
Bonusowy wskazówka
Jeśli chcesz, aby Twoje ravioli były wyjątkowo eleganckie, to przed podaniem posyp je odrobiną startych orzechów lub skrop delikatnie oliwą z oliwek.
Podsumowanie:
Ravioli to potrawa, którą możesz z łatwością przygotować w domu. Wybierz swoje ulubione nadzienie, przygotuj ciasto, wypełnij kieszonki, pokrój pierogi i gotuj. Gotowe ravioli możesz podawać z ulubionym sosem lub posypać tartym serem. Pamiętaj, aby nie kłaść za dużo nadzienia, ponieważ w taki sposób ravioli nie będą równomiernie gotowały się. Gotowe ravioli z powodzeniem możesz podać na elegancką kolację, uzupełniając je startymi orzechami lub skropieniem oliwą.