Babeczki z czekoladą.
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Zdrowy deser dla dzieci.
Każdy rodzic stara się dbać o dietę swoich dzieci. Próbujemy przemycić w przygotowanych dla nich posiłkach warzywa i owoce, tak aby każdego dnia dostarczyć im odpowiednią ilość witamin. Ograniczamy również słodycze oraz jedzenie typu fast food, aby dbać o ich kondycję i masę ciała. Chcemy jednak, aby maluchy mogły znaleźć również przyjemność w codziennym jedzeniu, dlatego szukamy ciekawych przepisów na domowe desery. Dziś zaprezentujemy wam przepis idealny nie tylko dla dzieci, ale również jako deser dla gości. Przygotowaliśmy dla was przepis na babeczki z kawałkami czekolady. Jest on szybki i prosty w przygotowaniu, gwarantujemy, że uda się również osobom bez większego doświadczenia kulinarnego.
Co przygotować do pieczenia?
Do przygotowania 12 babeczek musimy zakupić
- 300 gram mąki pszennej,
- 100 gram cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 150 mililitrów gazowanej wody mineralnej,
- 100 mililitrów oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz
- 100 gram posiekanej czekolady mlecznej.
Są to podstawowe składniki, które większość z nas ma zazwyczaj w domu, zatem przygotowanie tego deseru nie wymaga od nas dużych zakupów. Warto przygotować również specjalne foremki do babeczek lub metalową formę, w której będziemy piec nasze babeczki. Przepis na babeczki z kawałkami czekolady jest naprawdę prosty i gwarantujemy Ci, że uda Ci się bez żadnego problemu. Teraz przejdźmy do przygotowania. W jednej większej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej miejsce przygotuj składniki mokre czyli wodę gazowaną, olej oraz jajka i wszystko wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki. Następnie składniki z obu misek połącz ze sobą i wymieszaj je trzepaczką, nie musisz wykonywać tej czynności długo – wystarczy do momentu połączenia się ze sobą składników.
Na samym końcu wmieszaj delikatnie kawałki pokrojonej czekolady. Kolejnym krokiem będzie nałożenie ciasta do przygotowanych foremek tak zwanych papilotek. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni – grzałkę ustaw na opcję góra-dół. Po tym czasie ostudź wypieki przez kilka minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmij babeczki na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Już po kilku godzinach babeczki będą idealne do zjedzenia. Możesz zdecydować się na odrobinę szaleństwa i dodać ozdoby z owoców lub z przygotowanej wcześniej masy śmietanowej, jednak również same muffinki zachwycą swoim smakiem.