Babeczki z czekoladą.

Kulinaria

Zdrowy deser dla dzieci.

Każdy rodzic stara się dbać o dietę swoich dzieci. Próbujemy przemycić w przygotowanych dla nich posiłkach warzywa i owoce, tak aby każdego dnia dostarczyć im odpowiednią ilość witamin. Ograniczamy również słodycze oraz jedzenie typu fast food, aby dbać o ich kondycję i masę ciała. Chcemy jednak, aby maluchy mogły znaleźć również przyjemność w codziennym jedzeniu, dlatego szukamy ciekawych przepisów na domowe desery. Dziś zaprezentujemy wam przepis idealny nie tylko dla dzieci, ale również jako deser dla gości. Przygotowaliśmy dla was przepis na babeczki z kawałkami czekolady. Jest on szybki i prosty w przygotowaniu, gwarantujemy, że uda się również osobom bez większego doświadczenia kulinarnego.

Co przygotować do pieczenia?

Do przygotowania 12 babeczek musimy zakupić

  • 300 gram mąki pszennej,
  • 100 gram cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 150 mililitrów gazowanej wody mineralnej,
  • 100 mililitrów oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz
  • 100 gram posiekanej czekolady mlecznej.

Są to podstawowe składniki, które większość z nas ma zazwyczaj w domu, zatem przygotowanie tego deseru nie wymaga od nas dużych zakupów. Warto przygotować również specjalne foremki do babeczek lub metalową formę,  w której będziemy piec nasze babeczki. Przepis na babeczki z kawałkami czekolady jest naprawdę prosty i gwarantujemy Ci, że uda Ci się bez żadnego problemu.  Teraz przejdźmy do przygotowania. W jednej większej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej miejsce przygotuj składniki mokre czyli wodę gazowaną, olej oraz jajka i wszystko wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki. Następnie składniki z obu misek połącz ze sobą i wymieszaj je trzepaczką, nie musisz wykonywać tej czynności długo – wystarczy do momentu połączenia się ze sobą składników.

Na samym końcu wmieszaj delikatnie kawałki pokrojonej czekolady. Kolejnym krokiem będzie nałożenie ciasta do przygotowanych foremek tak zwanych papilotek. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, do  suchego patyczka w temperaturze 180 stopni – grzałkę ustaw na opcję góra-dół. Po tym czasie ostudź wypieki przez kilka minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmij babeczki na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Już po kilku godzinach babeczki będą idealne do zjedzenia. Możesz zdecydować się na odrobinę szaleństwa i dodać ozdoby z owoców lub z przygotowanej wcześniej masy śmietanowej, jednak również same muffinki zachwycą swoim smakiem.

 

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …