Kurczak z serem pleśniowym

Kulinaria

Ser pleśniowy to przede wszystkim charakterystyczny zapach i smak. Nie każdy za nim przepada, ale też wiele osób nie wie, że w połączeniu z różnymi dodatkami podkreśla smak potraw. Wielu ludzi również nie wie, że ser pleśniowy jest skarbnicą wielu elementów odżywczych potrzebnych człowiekowi.

Ser pleśniowy właściwości:

Ser pleśniowy jak wszystkie sery powstaje z mleka krowiego, owczego lub koziego. Jest skarbnicą łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka ale nie tylko. Sery te są bogate w witaminy z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K. Zawierają dużo fosforu i wapnia czyli podstawowych elementów budulcowych kości i zębów. Sery pleśniowe bogate są w podstawowe elektrolity, które potrzebne są człowiekowi: sód, potas, magnez. Ale to nie wszystko, bo zawierają w sobie aminokwas nazwany tyrozyną, która wprawia nasz organizm w dobry nastrój, niweluje stres i zmęczenie. Niestety, pomimo swojej bogatej zawartości w dalszym ciągu jest to produkt wysokokaloryczny, zawierający dużo soli. Wymagany jest rozsądek w spożywaniu sera pleśniowego. Sera pleśniowego nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Kurczak z serem pleśniowym

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 120 g sera pleśniowego (może być z niebieską pleśnią, albo delikatniejszy camembert)
  • około 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
  • około 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego
  • mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie już zarumieniony należy dodać por (może być także cebula), a po chwili posiekany czosnek. Smażyć tak kilka minut i zalać wodą albo bulionem, tak aby zakryć składniki- dusić do miękkości.
  • Następnie trzeba dodać mleko lub śmietankę i kawałki sera pleśniowego. Ser najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję i smak sosu. Zawsze można dodać mniej sera. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby za rzadki można do zagęścić dodając rozrobioną mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody lub mleka. Na koniec doprawić sos do smaku.

Propozycja podania: z kaszą, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Po porostu na co mamy ochotę. Do sosu zawsze można dorzucić swoje ulubione dodatki, np. paprykę, cukinię, szpinak i inne.

Nudna pierś z kurczaka może stać się prawdziwym niebem w gębie dzięki właśnie takim przepisom. Kurczak z serem pleśniowym zagości na waszych stołach i będzie cieszył podniebienia całej rodziny. Zaskoczy nie jedną osobę swoim wyjątkowym, ekskluzywnym smakiem. Zajadać będą się nim i dorośli i dzieci. Smacznego!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …