Roladki z piersi kurczaka z serem pleśniowym, fetą i brokułem

Roladki z piersi kurczaka z serem pleśniowym, fetą i brokułem

Co potrzeba:

  • 4 duże piersi z kurczaka,
  • 1 brokuł świeży lub mała paczka mrożonego,
  • Ser pleśniowy naturalny
  • ser feta,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • czosnek granulowany do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 jajka do panierowania,
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut od chwili wrzenia, odcedzamy i studzimy. Piersi myjemy, osączamy, rozbijamy na cienkie płaty, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym z jednej strony. Układamy w zależności od tego, ile nam się zmieści: różyczki brokuła, 2-3 kostki sera feta, 2 plasterki sera pleśniowego, zawijamy ciasno w roladki, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Płomień nie powinien być zbyt duży, żeby panierka nie zaczęła się przypalać. Roladki kładziemy na patelnię najpierw stroną łączenia, żeby dobrze się zasklepiły w trakcie smażenia. Jeżeli mięso w trakcie rozbijania porozdzielało się na kilka mniejszych kawałków, zróbcie z nich jeden lub dwa większe kawałki układając je w ten sposób, żeby brzegi zachodziły na siebie.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *