Przepisy na Domowe Konfitury i Dżemy: Smak Lata w Słoiku
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Domowe Konfitury i Dżemy: Smak Lata w Słoiku
Lato to czas, w którym nabieramy ochoty na soczyste owoce, aromatyczne zioła i kolorowe warzywa. Dlaczego więc nie przenieść niepowtarzalnego smaku i zapachu lata w słoiki, przygotowując domowe konfitury i dżemy? Zapraszamy do poznania kilku prostych przepisów na te wspaniałe przetwory z sezonowych produktów.
Przygotowanie owoców i podstawowe składniki
Przed rozpoczęciem przygotowywania dżemów i konfitur należy dokładnie umyć owoce i warzywa oraz obrać i usunąć pestki, jeśli konieczne. Następnie kroimy owoce na małe kawałki i przekładamy do garnka, dodając cukier zgodnie z przepisem. Do dżemów warto dodać sok z cytryny, który zapobiegnie krystalizacji cukru, a do konfitur – żelatynę lub pektynę jako naturalne zagęstniki.
Przepisy na domowe konfitury
- Konfitura z truskawek z imbirem i wanilią:
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 laska wanilii
Owoce kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier, starty imbir i nasionka z laski wanilii. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut w garnku z wrzącą wodą.
- Konfitura z brzoskwiń z miodem i rozmarynem:
- 1 kg brzoskwiń
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Owoce kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier, miód i rozmaryn. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Przepisy na domowe dżemy
- Dżem z jagód z cytryną i cynamonem:
- 1 kg jagód
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jagody z cukrem i sokiem z cytryny przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy cynamon i gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
- Dżem z pomidorów z bazylią i imbirem:
- 1 kg pomidorów
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka startego imbiru
- 1/2 szklanki posiekanej bazylii
Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i starty imbir. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut, a następnie dodajemy posiekaną bazylię i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Podsumowanie
Podstawą domowych konfitur i dżemów jest wybór świeżych, sezonowych produktów oraz staranne przygotowanie owoców. Przetwory te można z powodzeniem podawać na śniadanie czy do popołudniowej herbaty, a także użyć jako dodatek w różnych wypiekach. Wybierz jeden z naszych przepisów lub poeksperymentuj i stwórz własną wersję smakowitego przetworu z ulubionymi sezonowymi owocami!