Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Placki ziemniaczane grubo tarte

Placki ziemniaczane jest to potrwa którą zna każdy Polak. Jest to część naszej tradycji, polski wynalazek. O plackach ziemniaczanych pisał 200 lat temu Adam Mickiewicz. Jest to jedna z niewielu potraw, które doczekały się swojego święta. 13 listopada obchodzony jest Dzień Placków Ziemniaczanych. Są pyszne i tanie. W zależności od rodzaju dodatków mogą być podawane w ciągu całego dnia.


Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 15-20 placków

Składniki:

  • ziemniaki (1 kg)
  • mąka pszenna (5 łyżek)
  • cebula (2 sztuki średniej wielkości)
  • jajka (2 sztuki)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na grubych oczkach do dużej miski.
  2. Za pomocą sitka, do drugiego garnka odciskamy nadmiar wody.
  3. Czekamy aż na dnie garnka opadnie skrobia. Delikatnie wylewamy wodę, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
  4. Cebulę obieramy i trzemy na drobnych oczkach, lub kroimy w drobną kostkę.
  5. Do startych ziemniaków dodajemy 5 łyżek mąki i cebulę.
  6. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
  7. Na rozgrzaną patelnię nakładamy masę ziemniaczaną formując z niej placki. Smażymy z jednej strony około 3 minuty i przewracamy na drugą stronę.
  8. Po usmażeniu kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki są gotowe do jedzenia.

Jedni uwielbiają jeść placki ziemniaczane na ciepło, chwilę po usmażeniu, inni wolą ze śmietaną, posypane cukrem lub polane sosem gulaszowym. Nie ważne jak podane, zawsze tak samo pyszne.

Dodaj komentarz