Filet z morszczuka pieczony w piekarniku
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Piątkowy obiad w większości polskich domów zwykle kojarzy się z rybką. Zazwyczaj jest to filet w panierce z ziemniakami lub frytkami i surówkami – typowy, domowy, polski obiadek. W obecnym czasie jednak, kiedy coraz więcej osób dba o swoje zdrowie i odpowiednią dietę, tradycyjny, kaloryczny filet rybny w panierce coraz częsciej zastępowany jest jego fit wydaniami. Filet z morszczuka z piekarnika to jedna z takich propozycji na pyszny, a zarazem lekki i zdrowy posiłek.
Filet z morszczuka z piekarnika – dlaczego warto?
Ryby od dawna to bardzo ceniony element diety – są nie tylko wyjątkowo smaczne i można je przygotować na wiele różnych sposobów, ale również dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Morszczuk powoli zyskuje na popularności. Jego mięso jest wyjątkowo delikatne i przyjemne w smaku, dzięki czemu ryba ta doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i w formie wielu dodatków do potraw. Mięso morszczuka jest chude, dzięki czemu jest on zalecany szczególnie podczas procesu redukcji tkanki tłuszczowej.
Morszczuk z piekarnika na szybko
SKŁADNIKI:
- 500 g filetu z morszczuka
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 cm kawałek imbiru
- sok z limonki
- kilka gałązek świeżego koperku
- przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, opcjonalnie szczypta suszonej szałwii.
WYKONANIE:
1. Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki i cytryny, następnie oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem, zostawić na kilka minut.
2. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plastry, cebulę również pokroić w plastry.
3. Kawałek imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na jego dnie poukładać naprzemiennie plasterki cebuli i cytryny, położyć kilka gałązek koperku, na które kolejno ułożyć kawałki ryby. Filety oprószyć pieprzem, położyć plasterki imbiru oraz przykryć kilkoma gałązkami koperku. Dodatkowo całość skropić niewielką ilością oliwy.
5. Naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej, piec w temp. 180 st C przez 15 minut, następnie przykrycie zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 7-8 minut – do lekkiego zrumienienia. Należy jednak pilnować czasu, gdyż morszczuk, jeśli zostanie zbyt długo w piekarniku, stanie się suchy i niesmaczny.
6. Rybkę podawać z kaszą lub ryżem i z ulubionymi sałatkami.
Filet z morszczuka z piekarnika to bardzo zdrowa ryba, która z pewnością powinna znaleźć się w naszym jadłospisie nie tylko ze względu na jej wyjątkowy, subtelny oraz delikatny smak, jak również łatwość przygotowania, ale także z powodu cennych witamin i minerałów.