Sztuka Grillowania: Porady i Przepisy na Soczyste Mięso
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Grillowanie to jedno z najpopularniejszych uciech lata. Nic nie smakuje lepiej, niż soczyste kawałki mięsa przygotowane na żarze. Jednakże, by osiągnąć wyczekiwany efekt kulinarnej osoby musisz mieć odpowiednie narzędzia i techniki. W tym artykule przedstawimy Ci porady i przepisy na soczyste mięso.
Przygotowanie grilla
Przy grillowaniu mięsa, wielokrotnie jesteśmy zmuszeni czekać na idealną, równomiernie nagrzaną powierzchnię grilla. Dlatego warto pomyśleć o nieco wyższej klasie sprzętu, szczególnie gdy grillowanie to nie tylko sezonowy zmierzch letni, ale nasza stała pasja.
- Wybierz właściwy grill – wybór odpowiedniego grilla to kluczowa sprawa do sprostania oczekiwaniom kulinarnej osoby. Najczęściej stosowaną i popularną formą są grille ogrodowe na trójnogu, oskary lub grillowe wędzarnie.
- Optymalizuj ciepło – monitoring temperatury jest nie do przecenienia. Czujniki temperatury na grillu mogą służyć jako nieocenione narzędzie do nastawienia odpowiedniej temperatury paleniska.
- Wykorzystaj akcesoria – grillowanie to nie tylko mięso, ale także warzywa, kiełbaski czy ryby. Dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne sitka lub koszyki.
Wybór właściwego mięsa
Każdy kucharz wie, że jakość potrawy nie zależy tylko od przygotowania mięsa, ale także od jej jakości. Od czego zależy jakość mięsa? Czym kierować się przy wyborze mięsa na grill?
- Odpowiedni kolor mięsa – przy wyborze mięsa należy zwrócić uwagę na kolor. Najlepszym oznaczeniem świeżości mięsa jest kolor. W przypadku czerwonego mięsa, taki kolor wskazuje równocześnie na młodość i jakość.
- Wybierz dobrą partię mięsa – to zasadniczy wybór, decydujący o jego smaku i miękkości. Najlepiej wybierać mięso z partii mających najkrótsze połączenia z kośćmi i błonami.
- Mięso z dobrych źródeł – to nie tajemnica, że najlepsze mięso pochodzi od producentów, którzy dbają o swoją markę. Wyszukaj sprawdzonego dostawcę mięsa.
Przepisy na soczyste mięso
- Grillowane kurczaki – jednym z ulubionych dań na grillu są grillowane kurczaki. Łatwe w przygotowaniu, a przy tym pyszne i sycące. Kurczak należy wcześniej posypać solą i pieprzem oraz posmarować oliwą z oliwek. Do dobrych dodatków wliczają się bazylika, rozmaryn lub cząber.
- Szaszłyki z mięsa – szaszłyki to niezwykle łatwe w przygotowaniu, a przy tym efektownie wyglądające danie. Przygotowując mięso do szaszłyków należy zwracać uwagę na jego odpowiedni kształt i wielkość. Najlepszymi elementami na szaszłyki są filety z piersi kurczaka, kawałki mięsa wołowego lub wieprzowego, ziemniaki, papryki, cebule i pieczarki.
- Beefsteaki – tym razem polecamy proste, ale za to bardzo smaczne danie. Do steków najlepiej wybrać mięso z łopatki, polędwicy lub antrykotu. Przed przygotowaniem steków warto odstawić mięso w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Na kilku kroplach oliwy z oliwek smażymy steki po 1-2 minuty z każdej strony do uzyskania odpowiedniego stopnia upieczenia.
Podsumowanie
Grillowanie to niezwykle popularna forma przygotowywania dań, szczególnie w czasie letnim. Warto pamiętać, że sukces takiego posiłku zależy od wyboru odpowiedniego sprzętu oraz mięsa. Trzeba pamiętać, że przy grillowaniu każdego meczu należy odpowiednio monitorować temperaturę, kierować się jakością i warunkami przechowywania mięsa. Przepisy na soczyste mięso są nieocenioną pomocą w przygotowaniu idealnego dania grillowego.