Kuchnia Libańska: Przepisy na Smakowite Mezze i Grillowane Specjały
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kuchnia Libańska: Odkryj Smakowitość Mezze i Grillowanych Specjałów
Liban, kraj położony na Bliskim Wschodzie, słynie ze swojej kuchni, która zachwyca smakiem oraz różnorodnością. Libańczycy kultywują tradycję spożywania posiłków w gronie rodziny i przyjaciół, dlatego też ich kuchnia skupia się na przekąskach oraz daniach do dzielenia się. W artykule przeczytasz o kilku libańskich przysmakach, które na pewno przypadną do gustu Twoim kubkom smakowym.
Mezze: Tajemnica Libańskiej Kuchni
Mezze, czyli zbiór małych przekąsek, to prawdziwa wizytówka kuchni libańskiej. To sposób jedzenia, który łączy ludzi i umożliwia spróbowanie wielu różnych smaków i konsystencji. W menu mezze często pojawiają się takie dania jak: hummus (pasta z ciecierzycy), baba ghanoush (pasta z bakłażana), warzywa marynowane, oliwki, sałatki, sufllaaki (kulki z mięsa, ryżu i przypraw) i kibbeh (kulki mielonego mięsa, migdałów i cebuli). W restauracjach serwuje się nawet ponad 40 różnych potraw mezze. Jeśli chcesz zaserwować mieszankę smaków na swoim stole, zastanów się nad przygotowaniem tych libańskich przysmaków.
- Hummus
Hummus to klasyk libańskiej kuchni. To paszy z surowej ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i soli. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest również zdrowy i pożywny. Hummus podaje się zwykle z chlebem pita lub grzankami. Można go zacząć jedną z podstawowych potraw w swoim menu Libańskim.
- Baba ghanoush
Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana, tahini, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek. To danie jest idealnym wyborem dla miłośników bakłażana. Podaje się go z chlebem pita lub sałatką.
- Fattoush
Fattoush to sałatka z warzywami, która dzięki dodatkowi chleba pita w postaci grzanek, nabiera specyficznego smaku i kroksu. Składnikiem dodatkowym w tej sałatce jest także zielenina, taka jak natka pietruszki, mięta, koperek, czy rukola, oraz powidłowa granatowego – nazywana również skojarzeniu kuchni libańskiej.
Grillowane Specjały Libańskie
Liban to kraj, w którym mięso ma bardzo ważne miejsce w diecie. Grillowane mięso, czyli shish taouk oraz shish kebab, to jedne z najpopularniejszych dań w Libańskiej kuchni. To jedzenie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także rozbudza zmysły zapachowe dzięki dodatkom przypraw.
- Shish taouk
Shish taouk to szaszłyk z grillowanego mięsa kurczaka, marynowanego w jogurcie, mleku, cytrynie, czosnku i przyprawach. To pyszne, soczyste mięso zamarynowane w tak pojemnych aromatach, jak między innymi tymianek i oregano. Gośćmy podaje się Shish taouk z chlebem pita, sosem czosnkowym oraz sałatką z warzyw.
- Shish kebab
Shish kebab to szaszłyk z grillowanego mięsa jagnięcego, odkładanego w przyprawach oraz oliwie z oliwek. Shish kebab jest jednym z najstarszych i najbardziej wyjątkowych dań w kuchni libańskiej, idealnym sposobem na podanie jagnięnego mięsa w połączeniu z aromatycznymi przyprawami. Podaje się go tradycyjnie z chlebem pita oraz sałatą.
Podsumowanie
Libańska kuchnia to znakomity sposób na odkrycie nowych smaków oraz poznanie innej kultury kulinarnej. Dzięki mezze i grillowanym specjałom, możesz zasmakować w tajnikach libańskiej kuchni i poczuć się jakbyś spędzał czas w libańskiej rodzinie. Od hummusu i baba ghanoush, po shish taouk i shish kebab, w menu Libańskim nie zabraknie różnorodnych smaków, które na pewno przypadną do Twojego gustu.