Kuchnia libańska: przepisy na falafel i tabbouleh

Kulinaria

Kuchnia libańska: odkryj smak Orientu

Kuchnia libańska charakteryzuje się nie tylko śródziemnomorskim klimatem, ale również szeroką gamą aromatycznych przypraw i ziół. Liban to kraj wielu kultur, gdyż swoje wpływy pozostawiły tu wiele narodów: Arabowie, Grekowie, Rzymianie, Bizantyjczycy, a nawet Krzyżowcy. To właśnie z ich kuchni czerpie dzisiejsza kuchnia libańska. W artykule przedstawimy przepisy na najpopularniejsze dania – falafel i tabbouleh.

Falafel – ulubiona przekąska Arabów

Falafel to danie, które zdaje się być jednym z podstawowych składników diety mieszkańców Libanu. Jest to rodzaj małych placków, którego główną bazę stanowią ciecierzyca i groszek. Potrawę zaprawia się również cebulą, czosnkiem, kolendrą oraz kuminem. Do smażenia używa się oleju. Falafel najlepiej podawać na małych płaskich chlebkach – chlebek pita. Placki warto posypać świeżą kolendrą, a następnie podać z sosem jogurtowym.

Przepis na falafel:

  • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cuminu
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki kolendry (świeżej lub mrożonej)
  1. Ciecierzycę, groszek oraz cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia. Przekładaj na dużą miskę.
  2. Dodaj czosnek, płatki drożdżowe oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wymieszaj z solą i cuminem do połączenia składników.
  4. Drobno posiekaj kolendrę i dodaj do masy. Wymieszaj razem.
  5. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha laskowego. Smaż na złoty kolor w oleju z każdej strony.

Tabbouleh – lekka sałatka, która orzeźwia

Tabbouleh to lekka sałatka przypominająca granatowe ziarna, w której głównym składnikiem są pomidory i mięta. Potrawa ta jest idealnym uzupełnieniem każdego lekkiego obiadu. W oryginalnej wersji zawiera również niewielkie ilości kuskusu, soczewicy czy grochu. Wszystko to skrapla się sokiem z cytryny, a jednocześnie wzbogaca posingalnymi oliwkami.

Przepis na tabbouleh:

  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 garście natki pietruszki
  • 1 garść mięty
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  1. Kuskus zalej wrzącą wodą. Odstaw na 10 minut.
  2. Posiekaj pietruszkę oraz miętę. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę w cienkie plastry.
  3. Wymieszaj z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na świeżej sałacie.

Podsumowanie

Kuchnia libańska to jedna z najbardziej zachwycających kuchni w regionie. Sałatki, dania mięsne i ryby, kuskus – to tylko niektóre z najbardziej znanych tego typu potraw. W tym artykule dzieliliśmy się przepisami na dwa klasyczne dania, które z pewnością przypadną do gustu wielu osobom – falafel i tabbouleh. Polecamy również spróbowanie innych specjałów orientalnej kuchni libańskiej, która opiera się na świeżych warzywach, orzeźwiających ziołach i soczystych owocach.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …