Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i oscypkiem

Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i oscypkiem

Włosi mają swój parmezan, a my zamiast niego możemy używać naszego oscypka. Wiedzieliście o tym?

Co potrzeba:

  • 4 duże ćwiartki z kurczaka,
  • 1 kg średnich pieczarek,
  • 1 średni oscypek,
  • przyprawa typu Kucharek,
  • czosnek granulowany,
  • oregano,
  • ostra papryka w proszku,
  • 2 pełne łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • sól

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skóry, płuczemy. Oscypka ścieramy na tarce na grubych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posiekany tymianek, mieszamy. Ćwiartki myjemy, każdą  przecinamy na dwie części, czyli na udko i podudzie, doprawiamy z każdej strony obficie przyprawą typu Kucharek, ostrą papryką, oregano, czosnkiem granulowanym, układamy na większej blaszce bez tłuszczu, tak, żeby mięso leżało luźno, nie stykało się ze sobą, wówczas dobrze się opiecze, ale też nie za daleko od siebie i od krawędzi blachy, ponieważ tłuszcz zacznie się przypalać. Mięso udek układamy skórą do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 40 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy i pieczemy jeszcze 7-10 minut. W międzyczasie pieczarki przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem, obsmażamy na rumiano w każdej strony na dość dużym płomieniu. Cały czas odwracamy pieczarki, żeby się nie przypaliły. Chodzi o to, żeby pieczarki się smażyły bez puszczania soku. Trwa to ok. 10 minut. Na koniec solimy ½ płaskiej łyżeczki soli. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, pieczarki przekładamy na blachę do mięsa, całość posypujemy startym oscypkiem wymieszanym z ziołami, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 5 minut.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *