Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych charakteryzuje się kremową konsystencją, o wyrazistym smaku wątróbki. Sprawdzi się idealnie, jako dodatek do pieczywa pszennego lub tostów. Przekąska może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jego zaletą jest błyskawiczny czas przygotowania.


Czas przygotowania – około godziny
Ilość porcji – 4 kokilki o średnicy około 11 cm

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 małe cebule
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany (minimum 18%)
  • kieliszek wytrawnego wermutu lub koniaku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej)
  • masło
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj wątróbki, a później je osusz. Wytnij błonki oraz włókna.
  2. Pokrój cebulę w cienkie piórka.
  3. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, a następnie wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę. Dodaj sól i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Do zeszklonej cebuli dodaj wątróbki. Smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, w którym będą całkowicie brązowe w środku. Gdy to nastąpi, zdejmij patelnię z kuchenki i odłóż smażone składniki do ostygnięcia.
  4. Wątróbkę z cebulą przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dolej śmietanę i wybrany alkohol (koniak lub wytrawny wermut). Całość miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdź smak masy – powinna być pikantna i wyrazista. Jeżeli ma ona zbyt mało smaku, to dodaj więcej soli i pieprzu.
  5. Rozpuść łyżkę masła i dokładnie wysmaruj nim 4 kokilki. Włóż do nich masę tak, aby zajmowała ona 3/4 wysokości.
  6. Kokilki ustaw na blasze, którą następnie zalej wodą do połowy wysokości kokilek. Przykryj folią aluminiową tak, aby para wodna mogła się swobodnie wydostawać. Włóż blachę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez około 40 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Rozpuść dwie łyżki masła i do każdej kokilki wlej po połowie łyżki. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masło stężeje.

To wszystko! Pasztet sprawdzi się idealnie, jako przystawka na przyjęciach czy po prostu przekąska do pieczywa. Podawać z ogórkiem kiszonym.

Dodaj komentarz