Pasztet z wątróbek drobiowych
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Pasztet, raczej to słowo kojarzy nam się nie najlepiej. Jest wiele osób, które nie przepada za tym bądź co bądź smakołykiem, jednak coraz więcej ludzi wraca do dawnych sposobów wytwarzania samodzielnego jedzenia i piecze właśnie pasztety w swoim zaciszu domowym. Pasztety powstają mięsa, które wykorzystujemy do niedzielnego rosołu, z warzyw czy z wątróbek. Wyszukują głównie starszych przepisów, z których korzystali nasi pradziadkowie i dziadkowie.
Pasztet z wątróbek drobiowych – przepis:
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 250 g wątróbki z gęsi
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 200 ml mleka
- przyprawy: 1 łyżka majeranku i gałki muszkatołowej, sól, pieprz i inne według uznania
- 1 jajko
Jak przygotować pasztet z wątróbki?
Wątróbkę należy umyć, oczyścić z żyłek i drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnie- zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Potem ściągnąć z patelni i wrzucić wątróbkę. Podsmażyć delikatnie tak aby się ścięła z wierzchu. Ściągnąć i lekko przestudzić. Następnie wątróbkę i zeszkloną cebulę z czosnkiem przepuścić przez maszynkę, najlepiej przez sitko z najmniejszymi oczkami, ewentualnie można przepuścić masę dwa razy. Przez maszynkę warto też przepuścić odciśniętą z mleka bułkę. Do wątróbki z cebulą i bułką wbić jajko. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa byłaby zbyt luźna, można dosypać odrobinę bułki tartej. Piekarnik należy nagrzać do 180°C. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy i pieczemy przez około 50 minut.
Pamiętaj!
- Można użyć tylko jednego rodzaju wątróbki
- Do tego pasztetu można również dodać boczek czy słoninę, jeżeli chcemy trochę zmienić smak pasztetu.
- Jeżeli nie lubisz majeranku- nie musisz go dodawać. Dodaj przyprawy, które Ty sam lubisz, żeby pasztet Ci smakował.
- Do takiego pasztetu można również dodać, np. marchewkę czy paprykę- spowoduje to również zmianę smaku.
Pasztet z wątróbek drobiowych jest wyjątkowy w smaku, ze względu na składniki, które są w nich użytych. Nie ma opcji, żeby ludzie, którzy nie ą fanami wątróbki nie polubili tego pasztetu. Dodatkowo prosty i szybki sposób sprawia, że nie spędzimy w kuchni zbyt wiele czasu i nie nabrudzimy za dużo podczas przygotowywania tego dodatku. Pasztet z wątróbek drobiowych warto przygotować na święta czy na imprezę rodzinną, gdzie można go podać zamiast innego mięsa. Zobaczycie rodzina i znajomi będą zachwyceni, a Wy dodatkowo będziecie mieć zamiennik do kanapek do pracy i dodatkowy przepis w swoim zeszycie kulinarnym. Smacznego!