Kotlety siekane z pieczarkami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Znudziły Ci się już tradycyjne kotlety lub pierś kurczaka robiona w pergaminie? Chcesz urozmaicić obiad, podać coś nowego ? A może chcesz eksperymentować i uczyć się nowych przepisów i sposobów gotowania? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy siekane kotlety z pieczarkami.
Siekane kotlety z pieczarkami- składniki
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 duże cebule
- 400 g pieczarek
- 300 g sera żółtego
- 6 kopiastych łyżek mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- olej
- sól, pieprz, przyprawy według uznania
- opcjonalnie łyżka majonezu lub śmietany (sprawi, że będą puszyte i delikatniejsze w smaku)
Jak przygotować siekane kotlety z pieczarkami?
Pieczarki umyć, obrać i pokroić, pieczarki można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić, przełożyć do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pierś z kurczaka oczyścić, drobno posiekać, ta czynność schodzi najdłużej. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przestudzone pieczarki, pierś z kurczaka i ser wsypać do miski, dodać pietruszkę i szczypiorek. Następnie wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić jednolitą masę. Doprawić odpowiednio do smaku, można użyć swoich ulubionych przypraw. Na patelni rozgrzać olej. Zwożonymi dłońmi należy formować nieduże, płaskie kotlety. Kotlety smażyć najlepiej przez około 4 minuty z jednej i drugiej strony. Po ściągnięciu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 8 dość dużych kotletów.
Opcjonalnie, do masy można dodać np. łyżkę śmietany lub majonezu. Kotlety będą wtedy delikatniejsze i nabiorą innego smaku. Po usmażeniu można również takie kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem, a potem zapiec.
Tak usmażone kotlety siekane z pieczarkami można podawać z kaszą, ziemniakami, surówką lub z warzywami. Idealnie nadają się do jedzenia same, na ciepło lub na zimo. Jeżeli znudzi wam się opcja z pieczarkami, można je zamienić na paprykę, cukinię czy inne ulubione dodatki.
Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami są idealnym zamiennikiem zwykłych tradycyjnych panierowanych kotletów. To szybki i łatwy przepis, a lista zakupów jest niedługa- zrealizujesz ją w każdym sklepie spożywczym. Kotlety nadają się na rodzinny niedzielny obiad, jako lunch do pracy, czy na „domówkę”. Podając kotlety siekane z pieczarkami zaskoczysz niesamowitym połączeniem, puszystością i smakiem rodzinę oraz znajomych. Jednym słowem te kotlety są przepyszne. Smacznego!