Domowe bułki do hamburgerów
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim pracuje, nie zawiera jajek ani masła. Takie domowe burgery to pyszna i zdrowa alternatywa dla fast foodów, dodatkowo możemy bawić się ulubionymi dodatkami. Przygotowanie naprawdę pysznych bułek do hamburgerów jest bardzo proste!
Przepis na bułki do hamburgerów
SKŁADNIKI:
– 375 g mąki pszennej typ 550
– 250 ml letniego mleka
– 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
– 20 g cukru
– 30 ml oleju rzepakowego
– 5 g soli
– dodatkowo: żółtko, łyżka mleka oraz sezam do posypania bułek.
WYKONANIE:
1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: lekko ciepłe mleko należy wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami oraz ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Natępnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
2. Resztę mąki trzeba będzie wsypać do dużej miski. Następnie należy dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ale można również zrobić to ręcznie.
3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do momentu, aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 6 równych części. Kolejno formujemy bułeczki i układamy je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bułeczki spłaszczamy lekko ręką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.
6. Żółtko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy bułeczki – najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka, od razu posypujemy je również sezamem.
7. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią, w temperaturze 200°C na funkcji grzałki góra- dół.
W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać wcześniej zaczynu. Wystarczy wówczas wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem oraz solą. Należy również dodać lekko ciepłe mleko oraz olej. Wyrobiamy wtedy ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Można również zrobić to ręcznie.
Pomysłów na domowe hamburgery jest wiele. Nie muszą to być klasyczne burgery z kotletem w środku bułek, świetnie smakować będą one również z panierowaną rybą lub filetem z kurczaka.