Domowe bułki do hamburgerów

Kulinaria

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim pracuje, nie zawiera jajek ani masła. Takie domowe burgery to pyszna i zdrowa alternatywa dla fast foodów, dodatkowo możemy bawić się ulubionymi dodatkami. Przygotowanie naprawdę pysznych bułek do hamburgerów jest bardzo proste!

Przepis na bułki do hamburgerów

SKŁADNIKI:

– 375 g mąki pszennej typ 550

– 250 ml letniego mleka

– 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant

– 20 g cukru

– 30 ml oleju rzepakowego

– 5 g soli

– dodatkowo: żółtko, łyżka mleka oraz sezam do posypania bułek.

WYKONANIE:

1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: lekko ciepłe mleko należy wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami oraz ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Natępnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

2. Resztę mąki trzeba będzie wsypać do dużej miski. Następnie należy dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ale można również zrobić to ręcznie.

3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do momentu, aż podwoi swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 6 równych części. Kolejno formujemy bułeczki i układamy je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Bułeczki spłaszczamy lekko ręką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.

6. Żółtko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy bułeczki – najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka, od razu posypujemy je również sezamem.

7. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią, w temperaturze 200°C na funkcji grzałki góra- dół.

W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać wcześniej zaczynu. Wystarczy wówczas wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem oraz solą. Należy również dodać lekko ciepłe mleko oraz olej. Wyrobiamy wtedy ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Można również zrobić to ręcznie.

Pomysłów na domowe hamburgery jest wiele. Nie muszą to być klasyczne burgery z kotletem w środku bułek, świetnie smakować będą one również z panierowaną rybą lub filetem z kurczaka.

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …