Ciasto drożdżowe.

Kulinaria

Poczęstunek dla gości.

Zapraszając bliskich do domu większość z nas poświęca czas na przygotowanie pysznych potraw i deserów, które będą mogli zaserwować gościom. W zależności od okoliczności spotkania przygotowujemy różne menu, zależy nam jednak na zadowoleniu odwiedzających nas osób. W trakcie popołudniowych sptkań kawowych chętnie podajemy ciasta, które są idealnym dodatkiem do kawy. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na ciasto drożdżowe na strucle, do którego możecie dodać ulubione dodatki i zachwycić podniebienia swoich bliskich.

Prosty przepis na ciasto drożdżowe na strucle.

Do przygotowania naszego ciasta drożdżowego musimy zaopatrzyć się w

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
  • około 250 ml lekko ciepłego mleka – jest to jedna szklanka ,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 50 g prawdziwego masła – 1/4 kostki masła,
  • 4 żółtka oraz szczyptę soli.

Są to składniki, które większość z nas posiada w domu, zatem nie musimy robić dodatkowych zakupów.

System reklamy Test

Teraz przejdźmy do wykonania ciasta. Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko podgrzej na kuchence tak, aby w trakcie przygotowania ciasta było letnie, masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. W osobnej miseczce przygotowujemy rozczyn – wlewamy drożdże, ok. 50 gram mąki, łyżkę cukru oraz 50 ml mleka i wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z pozostałymi składnikami, następnie zawartość miseczki przykrywamy materiałową ściereczką i dokładamy do ciepłego miejsca na około 20 min do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn będzie gotowy łączymy go z pozostałymi składnikami i ciasto wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić ono swoją objętość. Warto przynajmniej raz ubić ciasto, aby było ono jeszcze pulchniejsze i lepsze w smaku.

Gdy ciasto rośnie możemy zająć się przygotowaniem dodatków – wśród popularnych propozycji wymienić można masę serową, jabłka, masę makową. Tu wszystko zależy od dostępnych składników i naszych preferencji. Gdy mamy już wyrośnięte ciasto przekładamy je na deskę i w odpowiedni sposób smarujemy przygotowaną masą. Całość wkładamy do blaszki i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Gdy uzyska ona satysfakcjonujący nas rozmiar, możemy posmarować ją żółtkiem jajka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy pyszny deser, który po ostygnięciu możemy śmiało podawać zaproszonym gościom. Jesteśmy pewni, że będą oni zachwyceni smakiem waszego wypieku.

people tossing their clear wine glasses
Kulinaria
Wino bezalkoholowe: odkryj jego wady i zalety

Wino bezalkoholowe zdobywa coraz większą popularność, stając się alternatywą dla tradycyjnych trunków w wielu sytuacjach. Zawierając minimalną ilość alkoholu, oferuje smak i aromaty znane z klasycznych win, ale bez efektów ubocznych, które mogą towarzyszyć spożywaniu alkoholu. W obliczu rosnącej świadomości zdrowotnej, wiele osób decyduje się na ten napój, pragnąc cieszyć …

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …