Ciastka czekoladowe dla wegan
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kuchnia wegańska jest kuchnią pełną smaku, chociaż dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu wszelkich produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska nie zawiera zatem nabiału: jajek, mleka, a także takich produktów jak smalec czy żelatyna. Mogłoby się wydawać, że pozbawiona tych składników kuchnia wegańska jest niesmaczna oraz nieciekawa. Otóż nic bardziej mylnego! Trudno o bardziej kreatywnych kucharzy niż weganie, ograniczenie bowiem używanych składników wpływa stymulująco na wyobraźnię. Poniżej coś pysznego i czekoladowego, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego – wegańskie ciastka czekoladowe.
Wegańskie ciastka czekoladowe brownie
SKŁADNIKI:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 60% kakao
- 3 łyżki oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
- ⅔ szklanki cukru
- ⅓ szklanki wody
- ⅓ szklanki kakao
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli.
WYKONANIE:
1. Czekoladę należy połamać i w większej miseczce rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, aż cała masa będzie gładka i błyszcząca.
2. Cukier wsypujemy do mniejszej miseczki z wodą i doprowadzamy do jego całkowitego rozpuszczenia również w kąpieli wodnej. Można do tego użyć również małego ronda, jednak należy uważać, aby nie doprowadzić wody do wrzenia i nadmiernego wyparowania. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
3. W średniej misce łączymy kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze mieszamy.
4. Lekko ostygnięty syrop cukrowy dodajemy do czekoladowej masy i dobrze mieszamy. Następnie do tej samej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i za pomocą trzepaczki oraz łyżki wszystko dokładnie mieszamy.
5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia śliską stroną nakładamy po 1 porcji ciasta dużą stołową łyżką i leciutko spłaszczamy. Na sam wierzch ciasteczek można dodać pozostałe okruszki czekolady lub ulubione orzechy.
6. Ciastka pieczemy niecałe 10 minut i nie więcej, aby po ostygnięciu nie były za twarde. Przechowujemy szczelnie zamknięte, jednak są tak pyszne, że trudno im sie oprzeć.
Wegańskie ciastka czekoladowe z nutą orzechów i owoców
SKŁADNIKI:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g musu z mango lub jabłka startego na mus
- 100 g masło orzechowego
- 115g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 115 g mąki orkiszowej
- 135 g kakao
- 30 g proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli.
WYKONANIE:
1. Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
2. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki.
3. W drugiej misce miksujemy wszystkie mokre składniki.
4. Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do momentu, az wszystkie składniki się połączą, na koniec dodajemy pokruszoną czkoladę i dokładnie mieszamy.
5. Z powstałej masy formujemy w dłoniach kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 10-15 min. w 180 st C i wyjmujemy do ostudzenia.