Zupa Neapolitańska

zupa neapolitańska

Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ dużego selera,
  • Ok. 20 dag zielonego groszku. Ja dałam mrożony.
  • Ok. 20 cm pora,
  • 20 dag makaronu nitki lub małe kokardki,
  • 1 mała śmietana 30%,
  • 20 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki  niezbyt płaskie przyprawy typu Kucharek,

Wykonanie:

Pora kroimy w cienkie krążki, resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka razem z mięsem i groszkiem. Uzupełniamy wodą do 5 litrów. Po zagotowaniu wsypujemy kucharka. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy wszystko jest miękkie, wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając kilkakrotnie. Wyłączamy płomień. Zupę zaprawiamy śmietaną, którą musimy zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wsypujemy ser starty na grubych oczkach lub rozdrobniony w blenderze. Całość mieszamy i podajemy.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *