Babka wielkanocna jogurtowa

Kulinaria

Babka wielkanocna jogurtowa to pyszny deser, który można przygotować z minimalnej ilości składników. Jest to zdrowy i pożywny posiłek dla dzieci. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i można go łatwo przygotować w domu. Jajko wielkanocne w wersji jogurtowej ma wspaniały smak i doskonale komponuje się z gorącą kawą lub herbatą.

Wielkanocne ciasto jogurtowe z jajkiem to łatwy i pyszny przepis, który wymaga kilku godzin na przygotowanie. Ma miękką konsystencję i smak bardzo podobny do prawdziwego ciasta, ale nie jest tak słodkie jak tradycyjne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki, przesianej
  • 1 szklanka cukru, przesiany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki zmiękczonego masła lub margaryny (1 kostka)
  • 1 szklanka wody
  • 6 jaj, oddzielonych i ubitych
  • 2 łyżki stołowe octu (użyłam octu jabłkowego z cydru)
  • 1 funt serka śmietankowego (8 uncji), zmiękczonego (upewnij się, że ma temperaturę pokojową)
  • 2 funty cukru pudru (24 uncje)

Zaletą tego przepisu jest to, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go dostosować do własnych potrzeb, dodając różne składniki. Można dodać na wierzch wiórki czekoladowe lub orzechy, a nawet użyć jogurtu o różnych smakach. Na przykład, waniliowy lub truskawkowy smakowałby doskonale z tym ciastem!

Przepis jest bardzo prosty: najpierw trzeba ubić wszystkie składniki, aż będą gładkie. Następnie przelej je do tortownicy i piecz przez około 40 minut w temperaturze 350 stopni Fahrenheita (176 Celsjusza). Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie przenieś je na talerz lub do pojemnika, aby mogło całkowicie ostygnąć przed podaniem.

Porady

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Wysmaruj masłem i oprósz mąką dwie 9-calowe tortownice. Wyłóż je papierem pergaminowym i ponownie wysmaruj masłem. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Utrzeć masło, wodę i żółtka do uzyskania jednolitej masy. Do żółtek powoli dodawać ocet, cały czas ubijając mikserem elektrycznym na wysokiej prędkości przez 2 minuty. Wmieszać 1 1/4 szklanki mąki do kremowej masy, aż do dokładnego wymieszania. Dodać pozostałe 2 1/4 szklanki mąki i po dodaniu każdej kolejnej porcji mieszać do uzyskania jednolitej masy. W innej misce ubić pianę z białek, aż do uzyskania sztywnej piany, gdy ubijaczka powoli podnosi się z ubitej masy białkowej; wlać do ciasta razem ze śmietaną.

Z tego przepisu wychodzi około 12 porcji, więc jeśli nie chcesz robić tyle na raz, po prostu zamroź kilka kawałków do późniejszego wykorzystania!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …