Przepis na smakowitą i sycącą zapiekankę makaronową z mięsem

Kulinaria

Zapiekanka makaronowa z mięsem – przepis na pyszny i pożywny obiad

Jednym z ulubionych i najlepszych na zimowe dni dań jest zapiekanka makaronowa. W połączeniu z mięsem stanowi bardzo sycący posiłek, który dostarczy nam również dużo cennych składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy przepis na smakowitą i sycącą zapiekankę makaronową z mięsem, która z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.

  1. Składniki i przygotowanie mięsa

Składniki potrzebne do przygotowania mięsa to:

  • 500g mielonego mięsa (np. z indyka, wieprzowiny lub wołowiny),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonej oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotuj cebulę i czosnek – oczyść i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso i smaż przez kolejne kilka minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, oregano, sól i pieprz, mieszaj i smaż jeszcze przez około 10 minut.

  1. Składniki i przygotowanie makaronu

Potrzebne składniki na makaron to:

  • 500g makaronu,
  • sól,
  • ok. 2l wody.

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj przez około 8-10 minut, aż będzie al dente. Zdejmij z ognia, odcedź wodę i wrzuć makaron do miski.

  1. Składniki sosu do zapiekanki

Składniki potrzebne do sosu to:

  • 500ml przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Rozgrzej olej na patelni, wrzuć czosnek i smaż przez kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz, mieszaj i smaż przez około 10 minut.

  1. Przygotowanie zapiekanki

Potrzebne składniki:

  • przygotowane mięso,
  • przygotowany makaron,
  • przygotowany sos,
  • ok. 150g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 2 łyżki masła.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż około 1,5 łyżki masła i lekko posmaruj naczynie. Na to wyłóż połowę makaronu, następnie połowę mięsa i połowę sosu. Zostaw trochę sosu i sera do przykrycia góry zapiekanki. Powtarzaj warstwy – makaron, mięso, sos – aż do wyczerpania składników. Na wierzchu przykryj pozostałym sosem i posyp startym serem.

  1. Pieczenie zapiekanki

Piecz zapiekankę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-40 minut lub aż ser się rozpuści i zapiekanka lekko się zarumieni.

  1. Czas na podanie

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika pozwól jej ochłonąć przez kilka minut, żeby się przestygła. Następnie podaj ją na stół i ciesz się smakiem! Zapiekanka jest najlepsza podana z ulubioną surówką lub sałatką.

  1. Podsumowanie

Zapiekanka makaronowa z mięsem to obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo sycąca i pożywna. Jeśli dodamy jeszcze do niej ulubione warzywa i resztki mięsa, to otrzymamy jeszcze bardziej wartościowy posiłek. Przyjemnego gotowania i smacznego!

Lista wypunktowana:

  • obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie,
  • bardzo sycący i pożywny posiłek,
  • przepis na pyszny i pożywny obiad.
Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …