Przepisy na domowe nalewki owocowe

Kulinaria

Przepisy na domowe nalewki owocowe

Jeśli kochasz owoce i lubisz eksperymentować w kuchni, to domowe nalewki owocowe są świetnym pomysłem na zrobienie czegoś pysznego i oryginalnego. Najlepsze jest to, że możesz je zrobić z sezonowych owoców, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. W tym artykule przedstawimy Ci kilka najlepszych przepisów na domowe nalewki owocowe, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

  1. Jakie owoce wybrać?

Przede wszystkim musisz wybrać swoje ulubione owoce lub takie, które są aktualnie w sezonie. Mogą to być na przykład truskawki, maliny, jagody, porzeczki, gruszki, jabłka, brzoskwinie czy nawet winogrona. Im bardziej dojrzałe, tym lepsze.

  1. Jakie alkohole użyć?

Najczęściej do robienia nalewek używa się wódki, rumu, brandy lub spirytusu. Często też dodaje się do nich suszone zioła, jak na przykład wanilię, cynamon, goździki czy liście mięty.

  1. Przepis na domową nalewkę malinową:

Składniki:

  • 1kg malin
  • 1 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie: Maliny umyć i osuszyć, a następnie przełożyć do słoika lub butelki. Zalanie malin wódką i pozostawienie na około 2 tygodnie w miejscu zacienionym. Po tym czasie należy odcedzić owocową masę i dodać do niej cukier oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do czystej butelki. Nalewkę można podawać schłodzoną.

  1. Przepis na pomarańczową nalewkę z przyprawami:

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

Przygotowanie: Pomarańcze umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wsypać owoce do słoika lub butelki, dodać cynamon i goździki oraz zalać spirytusem. Mieszać na 2-3 tygodnie, a następnie przecedzić. W międzyczasie przygotować syrop cukrowy, gotując wodę z cukrem na gęsty syrop. Po wystudzeniu dodać go do wcześniej przygotowanego alkoholu. Nalewkę można przechowywać w lodówce.

  1. Przepis na nalewkę z winogronami:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych winogron
  • 1 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie: Winogrona dokładnie umyć, rozgnieść i dodać do butelki. Dodać wanilię i zalać wódką. Mieszać co kilka dni przez 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić owoce i dodać cukier, mieszając, aż się rozpuści. Przelać do czystej butelki i przechowywać w miejscu zacienionym przez kolejne 2-3 tygodnie.

  1. Jak podawać domowe nalewki owocowe?

Nalewki owocowe najlepiej podawać schłodzone, najlepiej w małych szklaneczkach, jako aperitif lub deserowy trunek po posiłku. Na koniec możesz dodać do nich owoce, np. owoce malin, jagody czy winogrona.

  1. Wniosek

Domowe nalewki owocowe to nie tylko wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, ale także samodzielne stworzenie smacznych, oryginalnych alkoholi. Warto więc spróbować swoich sił w kuchni i pokusić się o przygotowanie domowej nalewki z ulubionych owoców.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …